Божидар
Пламенов Божанов
12

23 МИР - преференция №109

Божидар Божанов е първият министър на електронното управление в България. Той беше член на правителството, което управлява от декември 2021 г. до август 2022 г. Член е и на Изпълнителния съвет на “Да, България!”.

Само за седем месеца успя да постави политиката за електронно управление и модернизация на най-високо държавно ниво. В рамките на този срок свърши повече работа по електронната идентификация, отколкото за последните 5 години. Ръководеното от него министерство подготви законови изменения, с които да направи електронното управление по-лесно и удобно, повиши нивото на киберсигурност в държавната администрация и въведе антикорупционна прозрачност. Съвместно с МВР подготви законодателни изменения за намаляване на административната тежест и подпомогна редица институции да започнат дигитализация на вътрешни процеси и услуги.

Божидар е ИТ експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Завършил Голдсмитс колидж, част от лондонския университет. Бил е част от групата на ИТ експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите.

Божидар вярва, че електронното управление е инструмент за постигане на много стратегически цели в управлението на публичния сектор – намаляване на корупцията, намаляване на бюрокрацията, повишаване на прозрачността. Електронното управление може да се случи с правилната комбинация от експертен капацитет и политическа воля.

Божидар е роден в Бургас, израснал в Димитровград и живял в София и Амстердам. В момента живее в София, където с половинката си отглеждат двете си деца и работи за това те да имат бъдеще в България.

 

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK