Божидар
Пламенов Божанов
11

23 МИР - преференция №108

Божидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Завършил Голдсмитс колидж, част от лондонския университет. Бил е част от групата на ИТ експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление.

Божидар вярва, че електронното управление е инструмент за постигане на много стратегически цели в управлението на публичния сектор – намаляване на корупцията, намаляване на бюрокрацията, повишаване на прозрачността. Електронното управление може да се случи с правилната комбинация от експертен капацитет и политическа воля и поради това Божидар смята да работи както за промяна на законодателството, спиращо въвеждането на електронно управление, така и за премахване на всички административни и процедурни пречки пред реалното му въвеждане.

Божидар е роден в Бургас, израснал в Димитровград и живял в София и Амстердам. В момента живее в София, където с половинката си отглеждат двугодишния си син и работи за това той да има бъдеще в България.

България има потенциала да бъде водеща, модерна, трансформирана държава. Длъжни сме да използваме този потенциал