Атанас
Владиславов Славов
14

Стара Загора - преференция №102

Доц. д-р Атанас Славов е избран за народен представител в 49-ото Народно събрание от листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 27 МИР – Стара Загора. Впоследствие е избран от парламента за министър на правосъдието в кабинет с министър-председател Николай Денков. Доц. д-р Славов е с основна заслуга за промените в Конституцията на Република България, както и за изготвянето на проект за изцяло нов Закон за съдебната власт. В рамките на неговия мандат окончателно беше свален мониторингът от Европейската комисия върху България и беше проведена първата процедура по отстраняване на главен прокурор.

Професионалният път на доц. д-р Славов е свързан с правото и гражданското участие. Завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, защитил е докторат по конституционно право в СУ и докторат по право в Университета на Глазгоу и преподава като доцент по публичноправни науки в същия университет. Доц. д-р Славов има адвокатска и консултантска практика в гражданския сектор. През 2014-2015 г. е съветник по конституционни въпроси в екипа на министъра на правосъдието Христо Иванов. Участва в подготовката на промените в Конституцията през 2015-а година, в изготвянето на Актуализираната стратегия за съдебната реформа, както и в подготовката на десетки законопроекти. От 2017-а до началото на 2021-а година е част от екипа на Антикорупционния фонд. Доц. д-р Славов е автор на монографиите „Гражданското участие в конституционната демокрация“ (Сиела, 2017) и „Върховенството на конституцията. Същност и гаранции“ (2010) и на десетки статии и студии.

Доц. д-р Славов е избран последователно за депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание. От октомври 2022 година до февруари 2023 е председател на парламентарната Комисия по конституционни въпроси. Избран е за народен представител в 49-ото Народно събрание, а от 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г. е бил министър на правосъдието в кабинета „Денков“.