Ивайло
Николаев Мирчев
25

Разград - преференция №101

Бургас - преференция №101

Ивайло Мирчев е икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Избран е за депутат в 45-ото, 46-о и 46-ото  Народно събрание, като в 47-ото Народно събрание е заместник-председател на комисията по енергетика и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Участва още във временните комисии за проверка на “Лукойл”; за меморандума с Gemcorp и за природния газ.

Отчита, че работата в парламентарното мнозинство, което издигна правителството между декември 2021 г. и август 2022 г., е била сложна, а работата в парламента, по време на икономическа, здравна и геополитическа криза – още по-сложна. За 8 месеца е вносител на 13 законопроекта, сред които:

– Слагане на край на порочните практики с инженеринга чрез промени в Закона за обществените поръчки;
– Въвеждането на стартъп визи;
– Премахване на хартиените ваучери за храна и замяната им с дигитални;
– Отпадане на бюрокрацията в издаване на разрешителни за соларни панели за собствено потребление;
– Промени в Закона за достъп и разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност, който подобрява прозрачността на цялата налична информация за такава принадлежност.
Вносител е на 3 проекта на решения, сред които:
– Извършването на проверка на удълбочаването на Варненското езеро;
– Създаване на комисия за проверка на Лукойл-Нефтохим.
Зададе 197 въпроса до министри за парламентарен контрол. Темите на някои от тях бяха:
– Скритата приватизация на Пловдивски панаир от Георги Гергов;
– Липсата на водоподаване в десетки села в област Добрич;
Биткойните, конфискувани при операция „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г.;
– Опасните товари на пристанището на Домусчиев в Бургас;
Арестът на ученици за изписване на думите “Save Ukraine” върху МОЧА;
– Задълженията а ТЕЦ-Варна на стойност 25 млн.;
– Силно ограниченият капацитет на работа на ПАВЕЦ-Чаира;
– Златният гьол на Таки на Капитан Андреево, като след мой сигнал от Министерството на финансите бе разпоредена проверка на АДФИ.
Ивайло изпрати 26 писма до различни министерства, агенции, общини и други институции с искане за информация, финансови инспекции и проверки на различни случаи свързани с корупционни схеми, злоупотреби с власт и конфликт на интереси.
В този парламент той и колегите му от “Демократична България” подчертаха важността на евроатлантическата геополитическа ориентация на България, която е фундаментална за страната ни в момент на международна криза, причинена от агресора Русия. В пленарната зала подкрепи санкциите за Русия, както и гласува за осъждането на бойните действия в Украйна, вкл. и военните престъпления в Буча. Подкрепи безрезервното изпращане на боеприпаси в Украйна. Пътува до Болград и Одеса с помощи за украинските войници, както и за историческата българска общност в района, както и в рамките на ДБ участвах в организацията по събиране и изпращане на хуманитарна помощ за около 45 000 лв. за българите в Украйна.
В следващото Народно събрание ще продължи да се бори за смяна на представителя на държавата в “Лукойл”, поетапното поемане на контрол над рафинерията и за това “Лукойл” да започне систематично да плаща данъци в България. По време на последното Народно събрание благодарение на сигнали на ДБ кеят на Росенец бе обявен за незаконен. Противопостави се на хартиената коалиция, която на няколко пъти опита да върне хартиения вот.
Ивайло е семеен и има две деца. Обича да играе баскетбол и да тества нови електронни джаджи.