Кирил
Кирилов Търпов
14

Хасково - преференция №108

Започва да учи дирижиране на 16 – годишна възраст, като ученик на оркестровия диригент Георги Димитров и професор Самуил Видас. Дебюта му като хоров диригент е през 1977 г. във Враца, където работи като асистент на проф. Видас и Диригент на Средношколски и детски хорове. Започва да учи в БДК в класа на проф. Димитър Русков през 1979г.

“Един изключително успешен дебют …”, “Слънчев лъч в сивия столичен сезон…”, това са само някои от медийните отзиви след дебюта на Кирил Търпов като диригент и режисьор – постановчик на “История на войника” от Игор Стравински на 20 Април, 1981 г. (първо изпълнение за България в оригинал) в София. Една година по-късно Търпов организира първия си фестивал, “100 години Игор Стравински”. От 1985г. работи в Свиленград, където създава Хорова школа с хорови паралелки от първи до осми клас и голям детски хор. Работи и със смесения градски хор, като по този начин затваря цикъла на хоровата школа. От 1989та година се премества в родния си град Пловдив. Следват години на концерти и фестивали в цяла Европа и разбира се в България.

През 1994 г. заедно с едни от най-изявените членове на българското музикално общество, той учредява Фондацията „Музикална младеж“, която има за цел да продължи започнатото от големия български пианист проф. Богомил Стършенов. Кирил Търпов организира и ръководи едни от най-изтъкнатите камерни оркестри за периода 1981 – 1995 г., включително Колегиум за камерно изкуство на ХХ век, Колегиум Музикум Пловдив, Камерен оркестър „Музикална младеж“, и други. Кирил Търпов е първият, който дирижира премиерните изпълнения на дълъг списък от творби на български композитори, както и българските премиери на много от класиците на XX век.

От 1999. Търпов живее и работи в Ню Йорк. В сътрудничество с няколко американски фондации, той провежда програми за културен обмен между България и Съединените Американски Щати. През 2001 г., със спонсорство от JP Morgan Chase, Кирил Търпов става член на Асоциацията на Американските Хорови Диригенти и реализира идеята си за българо-американски форум на изкуствата “Фестивал на светлината”, където хорове от различни университети на САЩ заедно с български хорове, концертират в България. Фестивалът генерира за България много американски приятели.

От 2003г. Търпов организира фестивал на българското изкуство и култура “Български сезони в Ню Йорк”. Докато живее в САЩ, той дирижира различни оркестри в и около Ню Йорк. През 2004 г. заедно с няколко млади музиканти основават камерния оркестър „Младите солисти на Ню Йорк“, който през 2005 г. прераства във Фондация „Камерно общество „Младите солисти на Ню Йорк“. До 2008 г. е дирижирал концерти и оперни представления в Австрия, България, Чехия, Франция, Македония, Русия, Словакия, Испания, Швейцария и САЩ.

От 2009-та година работи като преподавател и диригент в системата на „Charter Schools” на САЩ.
2011г. се прибира в България и след конкурс заема длъжността „Изпълнителен директор“ на Фондация „Пловдив 2019“ – първият и единствен назначен след конкурс. Поради несъгласие с организационната схема, напуска и се завръща отново в САЩ.

През концертните сезони на 2014 – 2015 печели конкурс и е диригент на оркестъра на трупата „Шен Юн“ с която дирижира спектакли в Канада, САЩ, Шфейцария, Германия, Холандия, Полша, Австрия, Франция и др.

От септември 2016г. се завръща в България да възстанови и работи като диригент на Хорова школа „Свиленград“.

Кирил Търпов, заедно с ръководения от него детски хор заедно с други детски хорове и техните диригенти са основатели на „Детския Хор на България“.

През 2018 и 2021г. е избран за член на УС на БХС.
Носител е на приза „Музикант на годината“ на БНР за 2021г.