Михаил
Тончев
66

Родопи - преференция №104

Михаил Тончев е роден и израсъл в гр. Хасково. Завършва средното си образование в Природо-математическата гимназия „Академик Боян Петканчин“ с отличие. Шестнадесетгодишен открива авиацията като призвание и лети на два типа моторни самолети в аероклубовете в Хасково и Пловдив – Крумово. Продължава своето образование във Висшето Военно Въздушно Училище „Георги Бенковски“, което завършва през 1996 г. с военна специалност управление на авиационни единици, военен летец-пилот и гражданска специалност инженер – педагог по електроника и автоматизация.

Служи в Българските ВВС в авиобази „Узунджово“ и „Чешнегирово“, като пилот на лек реактивен самолет и „Крумово“ като пилот на военно-транспортен хеликоптер. Участвал е активно в усвояването на хеликоптерите „Кугар“, както и в подготовката и успешното сертифициране на първия авиационен модул от ВВС на Република България за участие в многонационални мисии на НАТО.

След 2012 година г-н Тончев напуска българските ВВС и започва да развива собствен бизнес в сферата на инвестиционното и спестовно животозастраховане и е маркетинг директор в австрийски застрахователен брокер. Завършил е курсове по комуникация, презентационни умения, риторика, изграждане и управление на екипи, изграждане на бизнес системи и ползването им в животозастраховането. Помогнал е на много хора да изградят собствена дейност в животозастраховането.

В периода 2019 г. – 2020 г. се завръща в авиацията с три акции в Западна Африка – Кот Д‘ Ивоар и Буркина Фасо, като пилот на транспортен хеликоптер, където изпълнява полети за превоз на хора и товари и авиомедицинска евакуация.
Михаил Тончев обича спорта на открито и планинските преходи. Женен е, има дъщеря – студент в СУ „Св. Климент Охридски“.

Житейски е свързан с община „Родопи“ повече от 20 години, отначало като пилот в Авиобаза „Крумово“, а малко по-късно и като жител на с. Бойково, където живее и до днес със семейството си.

Вярва, че община „Родопи“ е, и може да бъде още по-добър пример за място, където хората да намират все повече възможности за бизнес, за работа, за отглеждане и образование на децата си, за по-спокоен и подреден живот.