Нихат
Расим
66

Нихат Расим е собственик и ръководител на семейна фирма в село Брестовене, община Завет, специализирана в производството на зеленчуци и семена. Сертифициран експерт в семепроизводството, радетел за запазването на българските сортове зеленчуци.

В политиката влиза през 1992 г. като основател на СДС в общината. Познат сред хората от родния си край с прозвището Яши, на 28 години той става председател на Общинския съвет в Завет. Четири пъти избиран за общински съветник от десницата. Кандидат за народен представител в 48-ото НС.

Нихат Расим е активен член на съсловните организации на зеленчукопроизводителите и тютюнопроизводителите в България. Избран е в Управителния съвет на „Национална асоциация на тютюнопроизводителите- 2010“, членува и в Асоциацията на българските производители на пипер.

В 48-ото НС Нихат Расим ще работи за развитието на земеделския отрасъл. Негова кауза ще бъде промяната на селскостопанските политики на държавата, щото да се преустанови неглижирането на българските сортове тютюни и зеленчуци, които в момента са пред изчезване.

Яши е популярен в Разград като спортист и футболист. Първият му медал от републиканско първенство по лека атлетика е бронз за скок дължина за момчета. През 1995 г. облича фланелката на „Лудогорец“ и играе като стопер за разградския тим 3 години.