Ростислав
Юриев Кандиларов
11

Русе - преференция №110

Ростислав Кандиларов е доктор по физика с интереси в сферата на LED осветлението и океанологията. Преподавател по физика в Русенския университет от 2011 г. От студентските си години се развива успешно и в сферата на IT технологиите, като използва основно софтуер с отворен код.

Ростислав е един от създателите на фейсбук групата “За чисти въздух и вода в Русе”, която обединява гражданите на Русе в борбата им за здравословна околна среда. Активен участник е в редица местни и национални протести и инициативи в защита на природата на България от презастрояване и унищожаване. Като дългогодишен координатор на дейността на Сдружение Вело-Русе, Ростислав развива и популяризира велосипедния транспорт в общината като алтернативен начин на придвижване.

Много сериозните проблеми на град Русе (замърсен въздух, неефективно управление на рециклируеми отпадъци, недецентрализиран бюджет) са и национални проблеми и могат да бъдат поправени чрез законодателни промени.

“Хората изпращат успешно автономни марсоходи, а ние се чудим как да докажем източник на замърсяване на въздуха и водата – технологиите са достатъчно развити и трябва да се ползват!”