Живко
Гърков
66

Средец - преференция №101

Живко Гърков e роден на 16.12.1965 г. в Средец. Основно и средно образование завършва в ЕСПУ „Хр. Ботев” гр. Средец през 1983-а година с медал за отличен успех.

Завършва висше инженерно образование във ВХТИ София през 1991-а година със специалност химия и металургия. През 1993-а година се дипломира във ВХТИ „Асен Златаров” Бургас със специалност „Мениджмънт”.

От октомври 1993-а година започва работа в МВР като инспектор Държавен противопожарен контрол в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Средец, а от 2000-а година е назначен за началник на РСПБЗН- Средец. По време на службата си многократно е награждаван за постигнати професионални резултати. Притежава огромен опит при вземане на адекватни управленски решения в екстремни ситуации. Ръководи гасенето на едни от най- големите по площ горски и полски пожари на територията на Република България. През септември 2015-а година излиза от системата на МВР поради придобиване на условия за пенсиониране, като му е връчен Почетен знак на МВР ІІ степен.

Два пъти е издиган за кандидат за кмет на община Средец през 2015-а и 2019-а година, като през 2019 г. губи на балотаж с 36 гласа от настоящия градоначалник от ГЕРБ. Общински съветник в община Средец през мандат 2015-2019 година

Към момента се занимава с проектиране на част „Пожарна безопасност” на инвестиционни, работни и други проекти, разработване на аварийни планове и обучение на доброволци от Доброволни пожарни формирования в страната. Хоноруван преподавател в Бургаски свободен университет.