Демократична България с отворено писмо до управителя на БНБ

09 март 2019, събота Viber

Оттеглете номинацията на Радослав Миленков за поста Подуправител на БНБ и обявете публичен конкурс

Демократична България с отворено писмо до управителя на БНБ

До

Г-н Димитър Радев

Управител на БНБ

Копие:

Г-н Марио Драги

Президент на ЕЦБ

Копие:

Г-н Валдис Домбровскис

Вицепрезидент на ЕК

Еврокомисар за финансовата стабилност,

финансовите услуги и съюза на капиталовия пазар

Уважаеми г-н Радев,

Бързото присъединяване на България към Банковия съюз и Еврозоната е стратегически национален приоритет. Неговото постигане обаче зависи от изпълнението на решителни реформи, включително и в практиките, и в персоналния състав на управителните органи на финансовите регулатори – БНБ и КФН.

Оставката на Димитър Костов от поста Подуправител, ръководещ Банковия надзор, както и тази на Председателя на Комисията по финансов надзор, създават възможности персоналният състав на двата регулаторни органа, отговорни за стабилността на финансовата система, да бъде попълнен с подходящи нови личности.

От Демократична България смятаме, че изискванията към номинираните за членове на управителните органи на финансовите регулатори лица следва да са: компетентност, независимост, отговорност, прозрачност в действията, безупречна професионална и лична репутация, споделяне на общо европейските ценности и амбицията за бързо членство на България в Банковия съюз и Еврозоната, диалогични и уважавани от сектора личности, разпознаваеми в обществото.

Най-добрият начин за постигането на тази цел е изборът на титуляр за позицията да се осъществи чрез публичен конкурс, в който водещи качества да са доказан професионализъм и независимост от властта и от поднадзорните лица. Само така ще гарантираме, че КТБ няма да се повтори.

Днес, Вашата номинация на Радослав Миленков за подуправител на БНБ с ресор „Банков надзор“, показва пореден опит от страна на управляващата коалиция за извършване на зле обмислени назначения в УС на БНБ.

Повече от всякога Банков надзор има нужда от независима от властта и проблемните банки личност, която е доказала през годините, че има смелостта да взема решения за оздравяване на сектора, особено когато са в ущърб на олигархията.

Предвид близостта на г-н Миленков с финансовия министър Горанов и обслужваното от него статукво, имаме основание за съмнения относно автономността на неговите бъдещи решения. Това ще бъде от огромно значение само след броени месеци, когато трябва да се изпълняват препоръките на ЕЦБ за оздравяване на проблемни банки.

Напомняме, че кариерата на Радослав Миленков в периода 2003-2011 минава през ПИБ, една от проверяваните в момента банки. Първо като финансов директор, а по-късно и член на УС на кредитната институция, която не премина успешно стрестеста от 2016 година и не изпълни в тяхната цялост предписанията на БНБ за увеличение на капитала.

Г-н Миленков показва неспособност да защити публичния интерес в качеството си на Председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), който назначава и контролира дейността на синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ.

Припомняме, че ФГВБ е най-големият кредитор на КТБ след изплащане на гарантираните влогове на вложителите. Под вещия „надзор” на ФГВБ за повече от три години от масата на несъстоятелността на КТБ са осребрени под 10% от активите и едва 11% от одобрените вземания. Синдиците на банката често се държат като адвокати на кръга около Бойко Борисов и Делян Пеевски, в опитите му да сложи ръка върху активите на КТБ. Пресен е случаят с „Дунарит“.

Въпреки всички скандали около дейността на синдиците на КТБ, г-н Миленков не показа никаква воля те да бъдат сменени или да им бъде потърсена каквато и да била отчетност.

Номинацията на г-н Миленков потвърждава тезата на Демократична България, че процесът на овладяване на финансовите регулаториот кръгове близки до тези, отговорни за присвояването на активите на КТБ, е навлязъл в своя финален етап. Това днес се случва с Вашето активно съдействие.

Не е случаен фактът, че парламентът даде само три дни за номинация, което показва предварителен сговор около кандидатурата. Тази блиц операция е още една проява на коалицията ГЕРБ-ДПС. Без благословията на Борисов, Цветанов, Доган и съответно без гласовете на депутатите от Герб и ДПС – тази сделка не може да се реализира.

Демократична България Ви призовава да не се поддавате на политически натиск и да оттеглите номинацията г-н Миленков за поста Подуправител на БНБ. Само така Вие можете да защитите независимостта на БНБ в най-важната й роля на финансов регулатор на банковия сектор, гарант за запазване на стойността и целостта на спестяванията на милиони българи, спечелени с честен труд.

От Демократична България сме убедени, че за номинациите и за избора на подуправител на БНБ трябва да има публичен конкурс. Каквато е здравословната практика по целия свят.

Новини и коментари

<strong>“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс</strong>

<strong>Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад</strong>

Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад