Полина Паунова разговаря с Христо Иванов

10 август 2020, понеделник Viber

Свободна Европа покани за интервю фигурите, от които зависи развитието на политическата ситуация в България. От тях зависи дали ще приемат поканата за среща с публиката на Свободна Европа. Първият разговор е със съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов.

В разговора с Полина Паунова Христо Иванов хвърли светлина върху откъса от  излъчване на живо, по време на което Димитър Ламбовски, предоставил информация за разработката на АКФ “8-те джуджета” се обърна към него с реплика, съдържаща името на Маджо и станала обект на множество интерпретации:  

“Когато излезе третата серия на Джуджетата се запознах с г-н Ламбовски на един от протестите и стана дума за неговата сигурност след нещата, които той изнесе като твърдения.[…]. За мен беше тема до каква степен е гарантирана неговата сигурност при твърденията, които прави. И когато вчера той се приближи и почна да говори, че си е спрял телефона и че някой е звънял, моята реакция беше мотивирана от това, че вероятно продължаваме разговора за това, че може би е станал обект на някакви заплахи и се притесних, че без да си дава сметка, че е в ефир, ще се изложи на риск.” 

 

Иванов допълни, че не е имал възможност да разговаря след това с г-н Ламбовски и няма представа кой е човекът, наречен от него “той” в разговора. 

“Тази история с 8-те джуджета е изключително важна. Свързан съм с нея, защото, като министър на правосъдието за първи път се опитах да направя нещо за проблема с Петьо Еврото и целия модел около него, който виждаме в “8-те джуджета”, и инициирах дисциплинарно производство срещу него. Проблемът е, че г-н Ламбовски или който и да е друг не е “свидетел”, защото няма разследване на прокуратурата по тази фактология. Той е източник на твърдения в медиите.” 

Иванов отрече да познава Маджо и отбеляза, че по всяка вероятност преекспонирането на притеснената му реакцията е опит на ГЕРБ да се възползват от ситуацията. 

“Цял народ знае, че Борисов има огромни, дебели корени, свързани с Маджо в миналото си, очевидно е, че тече кампания, в която се опитват от ГЕРБ да ми пришият връзки с Маджо. По същия начин, по който след Росенец твърдяха, че съм се договорил с Ахмед Доган. 

В коментар за това до какво ще доведат протестите лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демокгратична България” отбеляза, че ГЕРБ сами са довели до настоящата ситуация с отказа си да направят реформи и с дългогодишното трупане на зависимости.  

“Росенец показа нашето дългогодишно твърдение, че управлението е прехвърлено на едно задкулисие и упражнява от едно задкулисия, в което е и Маджо, и Пеевски и всякакви кръгове около Борисов и около Доган. Това сваля ГЕРБ от власт”. 

“Дали на изборите, за които настояваме, ще се формира мнозинство, което може да изведе страната напред, зависи от всяка политическа формация. Самият факт, че БСП очевидно не печели от тези избори подкрепа, показва, че шансовете да стигнем до някакво тяхно управление не са сериозни.”

Иванов припомни, че, за разлика от Демократична България, която има много ясна позиция, приблизително от половината формации, които се очаква да присъстват в следващия парламент, все още не са съществуват пълноценно – част от тях не са още регистрирани официални, не са ясни нито програмите, нито лицата, които ще говорят от тяхно име.  

Помолен да адресира притесненията, че един служебен кабинет, съставен от президента Радев би донесъл служебна победа на БСП, Иванов отбеляза, че най-сериозните му притеснения за да това как да бъде гарантирано, че Пеевски ще си отиде. По отношение на геополитическите притеснения Иванов припомни, че Демократична България неколкократно призова президента да поеме ангажимент, че един евентуален служебен кабинет ще се занимава само с организирането на честни избори и нищо повече.

“Колко да се притесняваме от служебен кабинет, при положение, че Бойко Борисов стои на власт, за да строи Руски поток? Заплахата за геополитическата независимост на България е реалност, от която трябва да търсим изход, който минава пак през избори.” – заяви Иванов.  

На въпроса защо са необходими избори сега, Иванов отговори: 

“Не е просто въпросът кога, а как ще се стигне до избори. Енергията на гражданите, демонстрацията на нетърпимост към това положение трябва да стигне до своя логичен завършек, защото така ще стане ясно, че цената на поддържането на управлението в скрита коалиция с Пеевски е огромна. Когато 2013 г. този урок не беше преподаден на българската политическа класа, тя отново пак се разбра с него и той остана.” 

По отношение на предстоящия нов парламент Иванов коментира: 

“Борбата за това дали ще има оставка и предсрочни парламентарни избори, не е за времето на провеждане на изборите, а за това дали тези избори ще се проведат при яснота, че така повече не може да се продължава. Или някои хора ще си помислят, че могат да продължават по същия начин. Това е големият вододел. Ако се установи яснота, че така повече не може да се продължава, всяка политическа формация ще трябва да мине един процес на изясняване на своята физиономия, включително ГЕРБ.” 

Според Иванов чак след този процес ще може да има разговор за възможните конфигурации. 

“Самоцелно няма да влезем в управление, освен ако не сме убедени, че то ще придвижи страната напред.”  

Христо Иванов допълни, че топката е в полето на останалите политически формации. 

“Всички останали политически формации не смеят да дадат ясен отговор на въпроса какво правим с модела Пеевски, какво правим с прокуратурат. Включително тези, които участват в протестите.” 

Помолен от Полина Паунова да коментира опасенията, че предстои ново дясноцентристко управление, в което Демократична България ще заеме мястото на патриотите и идеите за реформи ще останат на заден план, Иванов припомни поведението си като министър и допълни: 

“Демократична България затова съществува и затова не съществува Реформаторският блок. Именно заради този родилен грях на РБ. Желязна е моята воля да не повторим този проблем на РБ, защото иначе всичко губи смисъл. Горчивият урок от РБ е основна отправна точка за това как сме изградили Демократична България за това как ще се държи тя в едно управление.”  

На въпроса “Защо сега забелязахте Росенец, а не докато бяхте министър?” Иванов отговори: 

“Като министър съм забелязал много неща и сред тях едно основно нещо: простата формула – ако искаме не просто да изчистим един казус, а да имаме институции, които чистят всякакви казуси, трябва да се справим с проблема с прокуратурата. Целият ми ресурс беше насочен към това, за което отговаря министърът на правосъдието – реформата на прокуратурата и на ВСС, така че правосъдието да може да се занимава с Росенец или останалите такива случаи, а не да се занимавам с неща, които са в портфолиото на други министри.”  

Съпредседателят на Демократична България припомни, че казусът Росенец е в портфолиото на министъра на регионалното развитие и трябва най-накрая и сегашният и тогавашният министър да започнат да отговарят за това положение на нещата. 

Полина Паунова поиска да чуе и къде са лицата на Демократична България, отвъд темата за съдебната реформа, когато става дума за евентуално реално управление.  

“Събитията постоянно вадят темата за прокуратурата на преден план. Хората не викат “Оставка на шефа на НЗОК!”, а викат “Оставка на главния прокурор!”. – отбеляза Иванов и допълни, че Демократична България има цяла управленска алтернатива – експертен екип, който произвежда позиции не просто срещу какво, а за какво се бори обединението и че тази управленска алтернатива ще излезе със силна програма за ударната модернизация на страната. 

“Ще имаме ясни приоритети и ще налагаме не просто правосъдна реформа, а цялостна програма за ударна модернизация на България” – заяви Христо Иванов. “Няма нито една друга формация, която да е излязла с ясна визия за реформа на прокуратурата. Това е наше задължение към обществото като политици. Затова няма да преговарям с никого по телефона, а призовавам от всички формации публично да излязат, включително Радев, и да заявят пред гражданите къде стоят.” 

“От Демократична България имаме съвършено ясна визия как да се справим не просто с Пеевски, а с модела, който той олицетворява. ДБ е създадена като инструмент за това. Големият въпрос е имаме ли изобщо партньори в българската политика за такова действие?” 

Попитан за продължителността на протестите Христо Иванов заяви готовността на Демократична България да остане на улицата: 

“Докато не се разреши проблемът с прокуратурата, ние ще останем убедена антисистемна формация. Защото Гешев е само моментното име, под което този проблем се манифестира.”

 

Участници в материала:

Христо Иванов

Народен представител

Христо Иванов

От медиите

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Божидар Божанов в "Лице в лице"

Божидар Божанов в "Лице в лице"

Надежда Йорданова: Причината за дълбоката криза в България е систематичният отказ да се реши проблемът за върховенството на правото и липсата на справедливост в обществото

Надежда Йорданова: Причината за дълбоката криза в България е систематичният отказ да се реши проблемът за върховенството на правото и липсата на справедливост в обществото

Ивайло Мирчев: Борисов попадна под политическия чехъл на Делян Пеевски и Слави Трифонов

Ивайло Мирчев: Борисов попадна под политическия чехъл на Делян Пеевски и Слави Трифонов

Ивайло Мирчев: Знаете ли кога Борисов и Пеевски могат да ви държат сметка?

Ивайло Мирчев: Знаете ли кога Борисов и Пеевски могат да ви държат сметка?

Мартин Димитров: ГЕРБ и ДПС са готови на всичко, за да не изпуснат властта

Мартин Димитров: ГЕРБ и ДПС са готови на всичко, за да не изпуснат властта

Всички видеа

Новини и коментари

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Надежда Йорданова: Причината за дълбоката криза в България е систематичният отказ да се реши проблемът за върховенството на правото и липсата на справедливост в обществото

Надежда Йорданова: Причината за дълбоката криза в България е систематичният отказ да се реши проблемът за върховенството на правото и липсата на справедливост в обществото

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Всички новини
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK