Нашите участия в медиите

 • 13 Август 2020, Четвъртък

Христо Иванов поиска разсекретяване на полицейските досиета на прехода

Пред посолството на Беларус в София съпредседателят на Демократична България настоя за разсекретяване на всички полицейски разработки от годините на прехода.

Настоя за промяна в конституцията и лустрация, но не само на служителите от репресивните служби от комунизма, но и отваряне на всички полицейски разработки от прехода, чийто срок е изтекъл. "Да лъсне пълната история на СИК и ВИС и дребните герои около тях, между които и сегашният премиер Бойко Борисов. Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов и какви други имена ще има там", каза Иванов.

Между ситуациите в Беларус, която е най-концентрираният израз на останките от съветския тоталитаризъм в Европа, и България има аналогия, и ние се борим със същата болест и искаме рестарт на българския демократичен модел и правов ред, подчерта той.

⇛ Вижте повече


 • 13 Август 2020, Четвъртък

Христо Иванов: Росенец, като символ на беззаконието е сценарий на ГЕРБ

❗ Росенец, като символ на беззаконието е сценарий на ГЕРБ

Това сподели Христо Иванов в "Студио Actualno" в правото си на отговор на думите на евродепутата Асим Адемов, който заяви в интервю по-рано, че съзира в случая "Росенец" сценарий между съпредседателя на Демократична България и ДПС.

❗ На Буджака (за където се твърди, че имот има бизнесменът Иво Прокопиев) прокуратурата разследва без нечия намеса. На Росенец законът обаче не се прилага. Ние искаме прокуратурата да работи с еднакъв аршин.

❗ Гербаджийската фабрика за окалване на хора се опитва да ми залепи Маджо. Това става моя кауза и аз като свободен човек ще казвам пред всяка камера, че ако ние сме на власт, ще ревизираме всички концесии, които получават хората, свързани със СИК, при управлението на Бойко Борисов.

❗ Не търсим да сме лидери на протеста, но е едно ясно - ние сме единствената политическа формация, която от години говори за проблемите в прокуратурата, които сега виждат хиляди хора на улицата.

❗ БСП участваше в спазаряването на калинките във ВСС и сега са гузни. Те знаеха, че осигуряват мнозинството, което ще избере Иван Гешев.

❗ ГЕРБ трябва да разбере дали има живот за тях като политическа формация отвъд Бойко Борисов. Това е моментът, в който бълхите разбират, че кучето си тръгва и трябва да разберат дали могат да продължат да живеят по някакъв начин. А Цветан Цветанов ги изяжда отдолу.

Чуйте коментарът на Христо Иванов по всички обвинения, както и отговора на въпроса с кого ще се коалира "Демократична България" в предстоящия парламент.

⇛ Вижте повече


 • 12 Август 2020, Сряда

Разговор на Иво Дошев с Христо Иванов

⇛ Вижте повече


 • 12 Август 2020, Сряда

Методи Лалов: Нелепо е забъркването на Демократична България с Маджо

Част от енергията на протеста започна от Росенец. Това каза специално за телевизия Евроком бившият съдия и общински съветник от Демократична България Методи Лалов.

⇛ Вижте повече


 • 11 Август 2020, Вторник

Христо Иванов на живо от Орлов мост (12 август 2020)

⇛ Вижте повече


 • 11 Август 2020, Вторник

За Гешев бибероните

Златко Куртев от „Демократична България - Силистра“ след „грандиозната“ новина, че Гешев е обискирал детски център "Биберон" в града.

⇛ Вижте повече


 • 11 Август 2020, Вторник

Христо Иванов залепи петно на фасадата на ВСС - снимката на Иван Гешев

Христо Иванов залепи петно на фасадата на Висшия съдебен съвет - голямото петно на българската прокуратура - лика на Иван Гешев. Това е акт в отговор на декларацията "в защита на магистратите", в която реално се казва, че предложенията на Демократична България​ за реформа в прокуратурата са антиконституционни. Тоест прокурорската колегия на ВСС казва, че в една демокрация, в която има плурализъм на мненията и свобода на словото, е забранено някой да предлага репорфми. #ОСТАВКА

⇛ Вижте повече


 • 10 Август 2020, Понеделник

Христо Иванов на живо от Орлов мост (10 август 2020)

Познавам г-н Ламбовски в качеството му на участник в разследването за Осемте джуджета. Спряхме разговора по време на живото включване от притеснение, че оказваният върху него може да бъде засилен, а неговата сигурност застрашена. 

Пропагандата на ГЕРБ не закъсня да използва този епизод. Опита се да свърже не само мен с Маджо, но и да опорочи гражданските протести с поредните внушения. Маджо няма нищо общо нито с мен, нито с този протест.

Това беше много сериозна грешка на ГЕРБ поради няколко причини. С днешните си изявления г-н Ламбовски потвърди за упражняван върху него натиск, от страна на висш държавен служител от ГЕРБ. От разговорите ми с него разбирам, че човекът, който се е обадил на Маджо, е вече бившият шеф на Българската банка за развитие, част от икономическия екип на ГЕРБ от самото създаване на партията, Стоян Мавродиев. От тук нататък, само г-н Ламбовски може да разкаже повече, защото нашата комуникация се изчерпва с тези твърдения. 

Колкото до Маджо, ако някой има връзка със СИК, това е сегашното управление, а не протестиращите.  

Човекът, който има дебели връзки с Маджо и СИК е Бойко Борисов. И следите в Търговския регистър го потвърждават. 

През всичките тези години прокуратурата не проявява никакъв интерес към бизнеса на СИК и на Младен Михалев.

СИК се развиват прекрасно при управлението на Бойко Борисов – получават концесии по Черноморието, а цяла Варна говори за това, че старото пристанище, парче по парче, минава под контрола на СИК. 

След заявката си в неделя, очаквах Борисов да направи най-рационалното и да си подаде оставката. Защото, при такива протести, това е най-разумното действие в една демокрация. 

Очевидно Борисов преговаря за своите възможности за оттегляне и за своето спасение, със същото това задкулисие.

Днес прокурорската колегия на ВСС се е събрала, но не за да разгледа някои от сигналите, които сме подали или за да се самосезира за дисциплинарно производство срещу Гешев. А за да пусне поредната си политическа декларация, с която иска да забрани предложенията за реформа на прокуратурата. Това е естествено за една тоталитарна структура и ние ще продължим нашата борба за пълно реформиране на българската прокуратура.

Продължаваме с търсенето на отговорност от Бойко Борисов и от Гешев.

ОСТАВКА! 

 

⇛ Вижте повече


 • 10 Август 2020, Понеделник

Христо Иванов за разговора с Ламбовски: Другият човек, за който спомена, е Мавродиев

Излъчване на живо във „Фейсбук“ на лидера на „Да, България“ разбуни социалните мрежи

⇛ Вижте повече


 • 10 Август 2020, Понеделник

Разговорът за Маджо: Заради опит да се спре международно разследване срещу български политик?

Не съм представител на кръгове за влияние, категоричен е Д.Ламбовски, Х.Иванов е на мнение, че Бойко Борисов има „дебели корени“ със СИК

⇛ Вижте повече


 • 10 Август 2020, Понеделник

Христо Иванов пред "Политико": Брюксел и Берлин се продадоха евтино на феодала Борисов

Брюксел и Берлин трябва да поемат своята отговорност за това, че са помагали българското правораздаване и други ключови институции да бъдат сграбчени от олигархичната мафия в страната. С мекушавия си надзор над правосъдните реформи в комбинация с раздухването на корупцията с европейски средства в ЕС имат да отговарят на много въпроси.

Това казва Христо Иванов в интервю за "Политико", което го представя като лидер на реформаторска партия. Неговият поход срещу корупцията помогна за това всяка вечер българи да излизат на протести вече пет седмици, допълва брюкселскто издание.

⇛ Вижте повече


 • 10 Август 2020, Понеделник

Полина Паунова разговаря с Христо Иванов

Свободна Европа покани за интервю фигурите, от които зависи развитието на политическата ситуация в България. От тях зависи дали ще приемат поканата за среща с публиката на Свободна Европа. Първият разговор е със съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов.

В разговора с Полина Паунова Христо Иванов хвърли светлина върху откъса от  излъчване на живо, по време на което Димитър Ламбовски, предоставил информация за разработката на АКФ “8-те джуджета” се обърна към него с реплика, съдържаща името на Маджо и станала обект на множество интерпретации:  

“Когато излезе третата серия на Джуджетата се запознах с г-н Ламбовски на един от протестите и стана дума за неговата сигурност след нещата, които той изнесе като твърдения.[...]. За мен беше тема до каква степен е гарантирана неговата сигурност при твърденията, които прави. И когато вчера той се приближи и почна да говори, че си е спрял телефона и че някой е звънял, моята реакция беше мотивирана от това, че вероятно продължаваме разговора за това, че може би е станал обект на някакви заплахи и се притесних, че без да си дава сметка, че е в ефир, ще се изложи на риск.” 

 

Иванов допълни, че не е имал възможност да разговаря след това с г-н Ламбовски и няма представа кой е човекът, наречен от него “той” в разговора. 

“Тази история с 8-те джуджета е изключително важна. Свързан съм с нея, защото, като министър на правосъдието за първи път се опитах да направя нещо за проблема с Петьо Еврото и целия модел около него, който виждаме в “8-те джуджета”, и инициирах дисциплинарно производство срещу него. Проблемът е, че г-н Ламбовски или който и да е друг не е “свидетел”, защото няма разследване на прокуратурата по тази фактология. Той е източник на твърдения в медиите.” 

Иванов отрече да познава Маджо и отбеляза, че по всяка вероятност преекспонирането на притеснената му реакцията е опит на ГЕРБ да се възползват от ситуацията. 

“Цял народ знае, че Борисов има огромни, дебели корени, свързани с Маджо в миналото си, очевидно е, че тече кампания, в която се опитват от ГЕРБ да ми пришият връзки с Маджо. По същия начин, по който след Росенец твърдяха, че съм се договорил с Ахмед Доган. 

В коментар за това до какво ще доведат протестите лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демокгратична България” отбеляза, че ГЕРБ сами са довели до настоящата ситуация с отказа си да направят реформи и с дългогодишното трупане на зависимости.  

“Росенец показа нашето дългогодишно твърдение, че управлението е прехвърлено на едно задкулисие и упражнява от едно задкулисия, в което е и Маджо, и Пеевски и всякакви кръгове около Борисов и около Доган. Това сваля ГЕРБ от власт”. 

“Дали на изборите, за които настояваме, ще се формира мнозинство, което може да изведе страната напред, зависи от всяка политическа формация. Самият факт, че БСП очевидно не печели от тези избори подкрепа, показва, че шансовете да стигнем до някакво тяхно управление не са сериозни.”

Иванов припомни, че, за разлика от Демократична България, която има много ясна позиция, приблизително от половината формации, които се очаква да присъстват в следващия парламент, все още не са съществуват пълноценно - част от тях не са още регистрирани официални, не са ясни нито програмите, нито лицата, които ще говорят от тяхно име.  

Помолен да адресира притесненията, че един служебен кабинет, съставен от президента Радев би донесъл служебна победа на БСП, Иванов отбеляза, че най-сериозните му притеснения за да това как да бъде гарантирано, че Пеевски ще си отиде. По отношение на геополитическите притеснения Иванов припомни, че Демократична България неколкократно призова президента да поеме ангажимент, че един евентуален служебен кабинет ще се занимава само с организирането на честни избори и нищо повече.

“Колко да се притесняваме от служебен кабинет, при положение, че Бойко Борисов стои на власт, за да строи Руски поток? Заплахата за геополитическата независимост на България е реалност, от която трябва да търсим изход, който минава пак през избори.” - заяви Иванов.  

На въпроса защо са необходими избори сега, Иванов отговори: 

“Не е просто въпросът кога, а как ще се стигне до избори. Енергията на гражданите, демонстрацията на нетърпимост към това положение трябва да стигне до своя логичен завършек, защото така ще стане ясно, че цената на поддържането на управлението в скрита коалиция с Пеевски е огромна. Когато 2013 г. този урок не беше преподаден на българската политическа класа, тя отново пак се разбра с него и той остана.” 

По отношение на предстоящия нов парламент Иванов коментира: 

“Борбата за това дали ще има оставка и предсрочни парламентарни избори, не е за времето на провеждане на изборите, а за това дали тези избори ще се проведат при яснота, че така повече не може да се продължава. Или някои хора ще си помислят, че могат да продължават по същия начин. Това е големият вододел. Ако се установи яснота, че така повече не може да се продължава, всяка политическа формация ще трябва да мине един процес на изясняване на своята физиономия, включително ГЕРБ.” 

Според Иванов чак след този процес ще може да има разговор за възможните конфигурации. 

“Самоцелно няма да влезем в управление, освен ако не сме убедени, че то ще придвижи страната напред.”  

Христо Иванов допълни, че топката е в полето на останалите политически формации. 

“Всички останали политически формации не смеят да дадат ясен отговор на въпроса какво правим с модела Пеевски, какво правим с прокуратурат. Включително тези, които участват в протестите.” 

Помолен от Полина Паунова да коментира опасенията, че предстои ново дясноцентристко управление, в което Демократична България ще заеме мястото на патриотите и идеите за реформи ще останат на заден план, Иванов припомни поведението си като министър и допълни: 

“Демократична България затова съществува и затова не съществува Реформаторският блок. Именно заради този родилен грях на РБ. Желязна е моята воля да не повторим този проблем на РБ, защото иначе всичко губи смисъл. Горчивият урок от РБ е основна отправна точка за това как сме изградили Демократична България за това как ще се държи тя в едно управление.”  

На въпроса “Защо сега забелязахте Росенец, а не докато бяхте министър?” Иванов отговори: 

“Като министър съм забелязал много неща и сред тях едно основно нещо: простата формула - ако искаме не просто да изчистим един казус, а да имаме институции, които чистят всякакви казуси, трябва да се справим с проблема с прокуратурата. Целият ми ресурс беше насочен към това, за което отговаря министърът на правосъдието - реформата на прокуратурата и на ВСС, така че правосъдието да може да се занимава с Росенец или останалите такива случаи, а не да се занимавам с неща, които са в портфолиото на други министри.”  

Съпредседателят на Демократична България припомни, че казусът Росенец е в портфолиото на министъра на регионалното развитие и трябва най-накрая и сегашният и тогавашният министър да започнат да отговарят за това положение на нещата. 

Полина Паунова поиска да чуе и къде са лицата на Демократична България, отвъд темата за съдебната реформа, когато става дума за евентуално реално управление.  

“Събитията постоянно вадят темата за прокуратурата на преден план. Хората не викат “Оставка на шефа на НЗОК!”, а викат “Оставка на главния прокурор!”. - отбеляза Иванов и допълни, че Демократична България има цяла управленска алтернатива - експертен екип, който произвежда позиции не просто срещу какво, а за какво се бори обединението и че тази управленска алтернатива ще излезе със силна програма за ударната модернизация на страната. 

“Ще имаме ясни приоритети и ще налагаме не просто правосъдна реформа, а цялостна програма за ударна модернизация на България” - заяви Христо Иванов. “Няма нито една друга формация, която да е излязла с ясна визия за реформа на прокуратурата. Това е наше задължение към обществото като политици. Затова няма да преговарям с никого по телефона, а призовавам от всички формации публично да излязат, включително Радев, и да заявят пред гражданите къде стоят.” 

“От Демократична България имаме съвършено ясна визия как да се справим не просто с Пеевски, а с модела, който той олицетворява. ДБ е създадена като инструмент за това. Големият въпрос е имаме ли изобщо партньори в българската политика за такова действие?” 

Попитан за продължителността на протестите Христо Иванов заяви готовността на Демократична България да остане на улицата: 

“Докато не се разреши проблемът с прокуратурата, ние ще останем убедена антисистемна формация. Защото Гешев е само моментното име, под което този проблем се манифестира.”

 

⇛ Вижте повече


Нагоре