Икономически мерки за излизане от кризата

Икономиката на България се намира в тежка ситуация, породена от няколко негативни и взаимносвързани процеса, които правят икономическото възстановяване трудно и продължително. Става дума за:

Не на последно място, хроничен проблем в България от десетилетия е бедността. Свидетели сме на такива абсурди като “работещи бедни”, масова енергийна бедност, поколения пенсионери, които са принудени да живеят в мизерия. Подобни явления са характерни по-скоро за третия свят, а не за държава от Европейския съюз.

По тази причина и след едно цяло загубено десетилетие заради отказ от провеждане на каквито и да е политики и реформи, основните икономически приоритети, които Демократична България предлага са: икономическо възстановяване и постигане на споделен от всички икономически растеж, ускорена модернизация на икономиката и подкрепа на потребителското търсене чрез бързо и съществено увеличаване на доходите и пенсиите на българите.

По различните инструменти на ЕС България има право да получи над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г.Демократична България ще реализира политики за насочване на европейските фондове в пълна степен към гражданите и фирмите, като мобилизират максимално допълнителен частен капитал за инвестиции. Еврофондовете за строителство и земеделие ще бъдат управлявани ефективно в полза на максимален брой бенефициенти, вместо усвоявани от няколко политически обвързани земеделски и строителни групировки. В същото време вярваме, че еврофондовете са само помощно средство за ускоряване на растежа, но не могат да заместят дълбоките реформи във всички сфери на впубличния сектор.

Паралелно с това, при прилагане на всички структурни реформи, Демократична България се ангажира и с повишаване на частните чуждестранни инвестиции с 2 млрд. лева всяка година, като в края на мандата те трябва да достигнат 10 млрд. лева годишно.

1. Подкрепа на пострадалите фирми и граждани от пандемията

2. Мерки срещу бедността и за повишаване на доходите

3. Облекчаване на достъпа на бизнеса до финансиране

4. Мерки за възстановяване на икономиката чрез ускорена дигитализация и декарбонизация

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK