Приоритети на икономическите политики

Икономиката на България е в началото на възстановяване след безпрецедентно тежката ситуация, породена от няколко негативни и взаимосвързани процеси:

Краткосрочно, това са:

Дългосрочно, това са:

В България продължава да има неприемливо високи нива на бедност, поколения пенсионери  са принудени да живеят в мизерия. Подобни явления са характерни по-скоро за третия свят, а не за държава от Европейския съюз.

По тази причина и след едно цяло загубено десетилетие на отказ от провеждане на каквито и да е политики и реформи, Демократична България предлага следните

Основни икономически приоритети

По различните инструменти на ЕС България има право да получи безвъзмездно над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г. Демократична България ще предложи цялостна нова философия на използването на европейските фондове, които да се насочат в максимална степен към гражданите и фирмите, като мобилизират максимално допълнителен частен капитал за инвестиции, а не както досега средствата да бъдат “усвоявани” от няколко десетки политически обвързани земеделски и строителни групировки. В същото време вярваме, че еврофондовете са само помощно средство за ускоряване на растежа, но не могат да заместят дълбоките реформи във всички сфери на държавната администрация.

Приоритети и очаквани резултати в областта на публичните финанси

Краткосрочни мерки, свързани евентуални нови вълни на пандемията

Мерки и очаквани резултати по отношение на бедността и доходите

Подобрен достъп на микро, малкия и среден бизнес до финансиране

Мерки за възстановяване на икономиката чрез ускорена дигитализация и декарбонизация

В световната икономика има формиран консенсус за “зелено и цифрово възстановане”. Приоритет ще бъдат мерките за подпомагане на българските фирми да дигитализират и технологизират своята дейност и да преминат към използването на чиста енергия. Важно е държавата да даде пример и чрез поведението си като икономически субект да стимулира фирмите и гражданите в тази посока.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK