България може да бъде на максималната скорост на Европейския съюз

Участието си в Референдум, Радан Кънев, водач на листата на Демократична България с номер 13 и преференция 101 в бюлетина, започна с думите – „ Не искаме да загубим европейската перспектива на България, мястото на България в сърцето на Европа. Имаме критична нужда от алтернатива на един вече десетгодишен модел, който явно не върши работа, провален е. За това работим упорито ние от Демократична България”

На въпроса дали е популизъм тезата, че с европейски механизми могат да се повишат доходите в България, Радан Кънев отговори така – „Не е популизъм да търсим европейски механизми за повишаването на доходите в България. Европейската кохезионна политика има две цели. Едната е сближаване на стандарта на живот, като това въобще не са само доходи. Това е образование, здравеопазване, чистота на градската среда, но преди всичко естествено икономическо благоденствие между новите и старите страни членки. Другата цел е намаляване неравенствата между отделните региони на държави като България с тежки неравенства на регионите. Идвам сега от обиколка на Северна България  и мога да кажа, че тези неравенства се увеличават, както между средноевропейския стандарт и страната, така и между София и северната част от държавата. Има политика, има над 20 милиарда евро изхарчени, няма търсения резултат. Това има обяснение. Тук искам да отбележа, че през тези 12 години БСП на два пъти планира европейските програми и на два пъти ГЕРБ ги изпълнява. Очевидно и планирането и изпълнението не са добри. Ще дам само един пример защото тези регионални неравенства имат своята история навсякъде в Европа – например в Италия има 21 регионални оперативни програми. В България има нула за да може всичко да се разпределя от централната власт, което както е видно , е крайно неразумно.“

„Дали остава на първо място националния интерес когато става въпрос за доходи и икономика? Защо в България имаме малка безработица? Защото българската работна сила не е в България, тя е в западна Европа. Тя е най-големия инвеститор в българската икономика, единичен! Тук идва следващият проблем, сигурен ли е българинът на европейския и британския трудов пазар или се намира под непрекъснат натиск на западноевропейски крайни националисти? Г-жа Льопен изнесе няколко кампании върху това да гони българи от френския трудов пазар, абсолютно същото правиха и Алтернатива за Германия, абсолютно същото Фараж в Англия, до тук всичките са на г-н Марешки коалиционни партньори. Същото прави и Юнионистката партия на Северна Иралндия, която подкрепя днешното британско правителство и е съюзник на ВМРО. Това са партии, които искат да изгонят българите от техните пазари на труда и ние трябва преди всичко да кажем какво мислим по този въпрос, защото българския пазар на труда се формира от две части: хора, които са принудени да работят в Европа, но слава богу, имат това право и хора , които работят в България и се възползват до някъде от ниската безработица.” обобщи темата водачът на листата на Демократична България.

На въпрос дали политиката на европейските институции спрямо големите корпорации може да отслаби техния интерес към Европа, Радан Кънев отговори:   

„Европа е най-големият потребителски пазар в света. Интересът на никоя голяма компания да работи на европейския пазар, не може да бъде отслабен и действително живеем в много нов свят. Свят, в който твърде много от бизнеса е виртуален, тоест той няма физическо работно място, няма място на стопанска дейност, по смисъла на нашия закон, за да бъде там намерен и обложен в отделната държава. Има много компании с обороти далеч над БВП на една малка европейска държава. Така че, в този нов свят, при всяко положение, Европа трябва да бъде преди всичко единна, да осъзнава самочувствието си на половин милиарден пазар, на най- богатата общност на света и на най-големия клиент, на който и да е доставчик на стоки и услуги. Честно казано, за мен в този контекст, темата за енергийния съюз на Европа, за отношенията на Европа като единен пазар и доставчиците на енергия, европейската газова директива са много по-важни теми. За съжаление теми , които до момента българските евродепутати не подкрепяха в общата европейска политика , която вярвам е в интерес на всяко семейство и всяка фирма в България.“

По отношение на питане за това, дали е правилно спирането на фондове заради корупция, позицията на Радан Кънев бе следната –  „Истина е, че спирането на европейски средства поради тежки случаи на корупция нарушаване на върховенството на закона е сурова мярка. Но трябва да сме наясно, че евросредствата имат смисъл, само когато се използват по предназначение, а не когато се крадат. И като говорим за развитие на селските райони, това означава и училището в селото да работи, и църквата да е отворена, и да има реален живот на общността. Не едни хора да карат джипове в града, не в селата, с парите от програмата за селските райони. Да не говорим за скандала с къщите за гости и т.н. Истината е, че важният приоритет пред Европа е да има равен, европейски, общ механизъм не за писане на писма, а за наказване на виновните в корупция и нарушаване на законите. Решението е в действащата европейска прокуратура, дай боже и в допълнителното развитие на европейските правосъдни механизми, което за съжаление върви твърде бавно. Аз лично ще вложа огромни усилия, за да бъде ускорен този процес. За да няма спиране на еврофондовете трябва да има истинска система за наказание, ако я няма, ще трябва да има подобна мярка – спиране на средствата. Тук опираме до една важна тема. Европейската прокуратура ще тръгне и ще заработи единствено, ако има силен европейски главен прокурор. За нас този прокурор е Лаура Кьовеши.

ОЛАФ са бюрокрация, това наистина са чиновници, говорим за европейска прокуратура, говорим за правосъдие, не за чиновници. Истинско общо, европейско правосъдие работещо на база на закона, а не на политически критерии. Прокуратура и правосъдие са признаци на държавността, на суверинитета и това означава единна и силна Европа със силно споделен суверинитет в сферата на правосъдието. Затова се борим ние от Демократична България, а не за повече чиновници.”

В отговор на провокативни твърдения от представител на националистите, водачът на листата на Демократична България,  каза – ”Програмата на Демократична България няма нищо общо с изсипваните лъжи по наш адрес относно политиките за семейството и самоопределянето. Европейският  парламент не е мястото за тези решения, нещо повече, всеки, които твърди, че отива да решава  семейно-правни въпроси в Европейския парламент, просто лъже избирателите си!”

Относно „санкциите” срещу Русия, Радан Кънев изложи категоричната позиция на Демократична България –  „Първо, санкции срещу Русия няма. Има санкции срещу руския военнопромишлен комплекс и един кръг олигарси около властта в Кремъл. Второ, липсата на достъп за български стоки на руския пазар е следствие от руските санкции към ЕС за селското стопанство, а не от европейските институции към руските олигарси. Трето, тази криза се дължи на окупацията на суверенна територия. България е държава, слаба във военно отношение, но граничеща с много силни във военно отношение държави. Тя трябва изключително остро да се противопоставя на всяко силово действие, независимо дали е на северния или южния бряг на Черно море. И четвърто – и преди санкциите стокооборота на България с Русия беше много под половината от стокооборота с Белгия например.”

Относно пакета „ Мобилност”,  Радан Кънев подчерта, че в защита на българския национален интерес е имало разумен компромис, който не бил постигнат, но представителите на Демократична България в ЕП ще го постигнат.

В заключение претендентът за европейски представител се обърна към гражданите на България – „Най-важното, с което искам да призова всички български граждани да подкрепят Демократична България с номер 13, е вярата, че България може да бъде на максималната скорост на Европейския съюз. Това, че ГЕРБ, БСП ДПС не могат и не искат, не означава, че ние българските граждани не можем. А шоу програмата на така наречените патриоти днес ясно показа, че те също не могат.

България обаче има алтернатива, която притежава всички качества да придвижи страната ни и към Еврозоната, и към Шенген, и към енергийния съюз, и към отбранителния съюз, и към реално участие на единния европейски пазар. Единствената такава алтернативата е Демократична България с номер 13.“

Участници в материала:

Радан Кънев

Евродепутат от ДБ

Радан Кънев

Новини и коментари

ПП-ДБ внесе законопроект за прилагането на международни ограничителни мерки

ПП-ДБ внесе законопроект за прилагането на международни ограничителни мерки

Надежда Йорданова: Транспортният министър няма нито една функционална компетентност за изборите

Надежда Йорданова: Транспортният министър няма нито една функционална компетентност за изборите

Христо Иванов: От начина, по който Калин Стоянов брани информацията, правя извода, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР

Христо Иванов: От начина, по който Калин Стоянов брани информацията, правя извода, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР

Христо Иванов: Залогът на изборите е дългата власт – в съдебната система и в регулаторите

Христо Иванов: Залогът на изборите е дългата власт – в съдебната система и в регулаторите

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори пред разговорите за правителство

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори пред разговорите за правителство

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано в България

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано в България

Всички новини

От медиите

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори

Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия Цариградска и прокурор Зартова

Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия Цариградска и прокурор Зартова

Стоян Михалев: Руският културно-информационен център е гнездо на пропаганда и трябва да бъде затворен

Стоян Михалев: Руският културно-информационен център е гнездо на пропаганда и трябва да бъде затворен

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK