Андрей
Младенов Дамянов
30

Сливен - преференция №106

23 МИР - преференция №119

Андрей Дамянов е учредител на “Да, България!” и член на Здравната група на ДА България и “Демократична България”

Две години е бил в Надзорния съвет (НС) на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), като представител на национално представените пациентски организации в България. В работата си в НС на НЗОК, съдейства за установяване на задълженията на НЗОК към чуждестранни партньори, като с разсрочването и изплащането на тези задължения беше осигурено лечението на българските граждани в чужбина, когато това не можеше да бъде осигурено В България.

Андрей Дамянов е  един от основателите и заместник-председател на Национална пациентска организация, и член на  Управителния съвет на най-голямото пациентско обединение в България. Повече от 15 години работи в сферата на пациентските организации. Сред значимите постижения на НПО, в които той взема дейно участие и има заслуга, е чувствителното разширяване на списъка на заболяванията, заплащани от НЗОК, в това число онкологични заболявания и редица редки заболявания. Като член на УС на НПО е участвал в инициативата на Европейската комисия и Европейския парламент по програмата „Овластяване на пациента (Patient empowerment)”, реализацията на която е допринесла за развитието на опазването и защита правата на пациентите в България. Едновременно с това участва и в редица доброволчески кампании за защита правата на пациентите и възможностите за адекватно и своевременно лечение на територията на страната и извън нея.

Андрей Дамянов е участвал като наблюдател и застъпник в последните 7 предизборни кампании, в това число избори за органи на местната власт, парламентарни и президентски избори.

Негова кауза е защита и опазването правата на пациентите, осигуряване на бърз и равен достъп до лечение, въвеждането на модерните технологии и научни постижения в процеса на лечение.

Работата на Андрей Дамянов като народен представител в следващия парламент ще бъде насочена към развитието и оптимизирането на здравната система в България, чрез въвеждането на дигитализация в управлението ѝ, въвеждане на електронни здравни партиди (досиета), осигуряване на допълнителни възможности за финансиране на здравната система, осигуряване на възможности на пациента за достъп до ефективно и качествено лечение чрез използване на модерните технологии и прилагане на научни постижения в процеса на лечение, което да осигури достойно възнаграждения за труда на медицинския персонал – лекари, сестри, санитари и други.

Той ще работи за оптимизиране на законовата регулация в сферата на здравеопазването и браншовите организации, като с цел кодификация и постигане на устойчиво законодателство в областта на здравеопазването ще осигури широк дебат на участниците в тази сфера.

Една от приоритетните задачи в дейността на Андрей Дамянов като народен представител в следващия парламент ще е и прокарване на проекта и осигуряване финансиране за изграждане на модерна национална детска болница.

Андрей Дамянов е завършил „право“ в Юридически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, има допълнителна квалификация „Право на Европейския съюз“ към Софийския университет. Богата адвокатска практика и опит в сферата на браншовите и пациентските организации.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK