Антоанета
Димитрова Цонева
12

Разград - преференция №101

Антоанета Цонева е израснала в Разград, завършила е математическата гимназия в града.

Антоанета е народен представител от “Демократична България” в 45-ото,  46-ото и 47-то Народно събрание. В 46-ия и 47-ия Парламент е председател на Комисия по политиките за българите извън страната и член на Комисията по култура и медии.

В дейността си като председател на Комисията по политиките за българите извън страната постави следните приоритети:

  • Запазване и разпространението на българския език и култура сред българските общности в чужбина;
  • Осигуряване на представителност на интересите на българите зад граница в обществено-политическия живот на страната;
  • Защита на правата и интересите на сънародниците ни зад граница;
  • Създаване на условия за реинтеграция на завръщащите се.

С тези приоритети са свързани и законодателни й инициативи, защото България е там, където има и един българин.

Антоанета Цонева е първият омбудсман на Столична община (2001-2004) и силен застъпник за въвеждането на институцията на централно и местно ниво.

Антоанета е експерт по изборен процес. Съосновател е на “Институт за развитие на публичната среда” и работи за организацията над 10 години. Организация с богат опит и признат принос в оценката на изборното законодателство и наблюдение на избори. В резултат на дейността на ИРПС преференцията се въвежда в българската изборна практика и овластява допълнително избирателите, давайки им възможност да посочват предпочитан от тях кандидат.

Антоанета Цонева е част от екипа, разработил законодателните предложения на „Демократична България“ за електронно и пощенско гласуване, включително законопроект за създаване на преброителни центрове, като бариера срещу манипулация на вота и ограничаване на изборните измами.

Антоанета има специалност „Българска филология“ в Софийския университет. Завършила е Българското училище за политика и има обучителни курсове в САЩ и Холандия в областта на развитие на гражданския сектор и медиите.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK