Антоанета
Димитрова Цонева
30

23 МИР - преференция №102

Пазарджик - преференция №101

Антоанета Цонева е учредител на “Да, България!” и член на Изпълнителния съвет на партията. Член е на Управленската алтернатива на “Демократична България” с ресор “Политики за българските граждани зад граница”.

Антоанета Цонева е народен представител от парламентарната група на Демократична България в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

В 46-ия Парламент е председател на Комисия по политиките за българите извън страната и член на Делегацията в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Антоанета Цонева е експерт по изборен процес. Тя е първият омбудсман на Столична община (2001-2004). Съосновател е на “Институт за развитие на публичната среда” – организация с богат опит и принос в оценката на изборното законодателство и наблюдение на избори. Сред значимите застъпнически дейности на организацията е въвеждането на преференциално гласуване в българската изборна практика, осигуряване на прозрачност в дейността на Централната избирателна комисия и висок стандарт на публичност за финансирането на предизборните кампании.

Нейна кауза е всички български граждани да могат да упражняват правата си на избиратели, без значение в коя точка на света се намират. Антоанета е част от екипа, разработил законодателните предложения на Демократична България по тази тема. В следващия парламент тя ще работи за въвеждане на възможностите за дистанционно гласуване по пощата и интернет и въвеждане на избирателен район “Чужбина”, както и внасянето на нов Закон за българите, живеещи извън Република България.

Тя ще работи за по-добра правна регулация, за предвидимо и устойчиво законодателство, за ограничаване на директното влияние на частни интереси в законодателния процес, чрез ефективно прилагане на оценка на въздействието на законодателството и провеждането на реални обществени консултации.

Антоанета има специалност „Българска филология“ в Софийския университет. Завършила е Българското училище за политика и има обучителни курсове в САЩ и Холандия в областта на развитие на гражданския сектор и медиите.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK