Атанас
Владиславов Славов
30

Стара Загора - преференция №101

Доцент д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Бил съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов (2014–2015 г.) и съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

В 45-ото Народно събрание, където е избран от Стара Загора, е член на комисията по правни въпроси и на временната комисия за изработване на правилник за дейността на НС. Вносител е на проекти за промени в следните закони:

  • Закона за “Държавен вестник”;
  • Закона за ветеринарномедицинската дейност;
  • Закона за данък върху добавената стойност;
  • Закона за здравето;
  • Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество;
  • Закона за съдебната власт;
  • Конституцията на Република България;
  • Наказателно-процесуалния кодекс.

Атанас Славов е автор на монографиите „Гражданското участие в конституционната демокрация“ (Сиела, 2017) и „Върховенството на конституцията. Същност и гаранции“ (2010) и на десетки статии и студии.

Той е църковен настоятел. Член е на Настоятелството на Института за пряка демокрация, член на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. През годините е граждански активист и застъпник на идеите за радикална съдебна реформа, гражданско участие и отчетност на институциите.
Атанас е учредител и член на ръководството на “Да, България!”.

Той ще работи за гарантиране на свобода, законност и отчетност на институциите, за реална съдебна реформа – справедлив и независим съд, отчетна и отговорна прокуратура, за защита на свободата на бизнеса и частната инициатива, за активно гражданско участие във вземането на решения. Сред неговите приоритети е и справедливият енергиен преход за региона на Стара Загора – със запазване на работни места, възможности за избор и инвестиции в модернизация на енергетиката.
Атанас произхожда от старозагорския род Воеви, участвал активно в културния живот на града. Завършил е СОУ „Васил Левски“ (в Стара Загора) с хуманитарен профил.

България заслужава по-добро управление, уважаващо свободата и достойнството на всеки. Да си върнем държавата!

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK