Даниела
Стоянова Божинова
12

Бургас - преференция №102

Даниела Божинова е доктор на политическите науки и магистър арабист. Тя е изследовател и автор в областта на електоралната демокрация, зелените политики и местното самоуправление и социален предприемач с над 20-годишен опит. Вицепрезидент на международната организация за делиберативна и пряка демокрация Democracy International и председател на българската „Инициатива БГ”. Съосновател на политическа партия „Зелено движение” и неин бивш съпредседател, настоящ член на Националния й съвет. От 2021 г. е общински съветник от групата на Коалиция „Демократична България” в Общински съвет – Бургас, където е изявен защитник на обществения интерес, прозрачността и гражданския контрол с ключови питания и нормативни предложения.

Даниела смята, че природата на България е недоопазена, а хората на България недооценени като най-голямото й богатство. Амбициозният зелен преход, започнат от Европейския съюз, поставя хората в центъра на енергийната, климатична и социална трансформация, а общините са негов главен терен. За да се реализират тези цели са необходими политици, за които политическото равенство и върховенството на правото са основни ценности. Необходими са демократични реформи, включително такива, които овластяват гражданите за смислено и влиятелно участие и като антикорупционен баланс на всяко управление. Необходимо е да се завърши процесът на децентрализация за реално местно самоуправление.

В Народното събрание Даниела ще работи за поставяне на гражданите на България в центъра на зеления преход, за защита на българската природа и разумно използване на ресурсите в обществен интерес, за гарантиране правото на гражданите на чиста околна среда и правото на човешко развитие.

“За чист въздух – атмосферен и политически!”

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK