Христо
Любомиров Иванов
12

24 МИР - преференция №101

Христо Иванов е председател на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България”.

Народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание е председател на парламентарната група на “Демократична България”. Член е на парламентарните комисии по правни и конституционни въпроси и по въпросите на Европейския съюз. С активната си парламентарна дейност Христо Иванов е в основата на изработването на политики във връзка с предоставянето на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна, както и вдигането на ветото над Република Северна Македония за започване на преговори с Европейския съюз. Той подкрепи активно всички законопроекти, свързани с реформата в правосъдната система и закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура. Христо Иванов се обяви за активни действия по депутинизация на държавата и намаляването на зависимостите от Русия, както и превръщането на България в още по-активен член на Европейския съюз и НАТО.

Христо Иванов е посветил целия си професионален път на каузата за справедлива съдебна система в България и е единственият български министър в съвременната ни политическа история, подал по свое желание оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание.

Христо Иванов е завършил право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Специализирал е във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, в САЩ, в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ. Бил е програмен директор на Фондация „Български институт за правни инициативи“, където е ръководил проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

В следващия парламент Христо Иванов ще продължи да работи за възстановяването на правовия ред и справедливостта в България.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK