Иван
Белчев Белчев
12

Русе - преференция №105

Иван Белчев е родом от Русе и е по професия IT специалист, а по призвание организатор на инициативи в сферата на екологията, подобряването на градската среда, спорта и туризма. Народен представител в 48-ото Народно събрание с 55 зададени въпроса към министрите (за 3 месеца), голяма част от които са насочени към решаването на проблеми в Русе и региона. Съвносител на множество законопроекти, два от които пряко са свързани с Русе – част от таксата за преминаване на Дунав мост да остава в Община Русе и закон за неприятните миризми от предприятия-замърсители. 

Дълги години е учил и работил в Германия, а след завръщането си в Русе се сблъсква с проблемите и грижите на съгражданите си. Благодарение на придобития опит в чужбина стартира доброволчески дейности, които имат за цел да подобрят средата на живот. Завършил е Немската гимназия в Русе, придобива бакалавърска степен “Промишлен дизайн” в Русенския университет, а магистърска степен “Комуникационен дизайн” в Манхайм, Германия. Владее немски и английски език. Баща на 2 деца.

Участва активно в екологични становища за замърсяващи производства в Русе и вижда нуждата от законови промени, защото проблемите не са само в родния му град, а и в цяла България. Като народен представител е изисквал строг контрол на предприятията-замърсители в Русе, в следствие на което се наблюдава значително увеличение на контролната дейност, предписания и глоби на основните замърсители в града и региона.

Въпросите му, свързани с развитието на региона, насочиха вниманието на министерството и в частност АПИ към Дунав мост, задръстванията и нуждата от ремонт на пътищата, водещи към Дунав мост и тяхното поддържане. Предвиден е цялостен ремонт на българската част на Дунав мост с бюджет над 60 милиона лева, основен ремонт на бул. България и по-добро поддържане на пътя убиец Русе-Бяла. 

Иван Белчев е основател на Ruse GO – клуб, който има за цел да подобри средата на живот на русенци чрез туризъм, спорт и еко дейности. През активния сезон организира ежеседмични походи в Природен парк “Русенски Лом”. Всички негови действия са подкрепени от доброволци, вярващи в каузата му. Проектите му са носители на множество награди.

Заедно с русенските екоактивисти анализира замърсяванията на въздуха в Русе посредством данни от датчиците, разположени в целия град и до предприятията. Тези анализи служат за основа в изказванията и становищата му. Така се спират нови замърсяващи производства и се извършва граждански контрол над предприятията замърсители.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK