Иван
Николаев Станев
25

Русе - преференция №102

Иван Станев е ще работи чрез осигуряване на нормативни предпоставки и финансиране през държавния бюджет и европейските фондове за:

  • ефективна държава, чрез доизграждане на облаците на Централната и Местна администрации и въвеждане за поне 50% от електронните административни услуги на 3-минутен стандарт за предоставяне на услугата;
  • високотехнологична индустрия, чрез изграждане на европейски център за автоматизирано програмиране, наречен Русенска софтуерна долина, съставен от бизнес парк, изследователски център, факултет Информационни технологии и екологично градче, който ще осигури в рамките на първите 5 години поне 3000 работни места;
  • чиста природа, чрез въвеждане на пълен оперативен контрол в реално време на въздуха, водите и почвите по цялата територия на Република България, чрез Националната система за мониторинг на околната среда, както и чрез прецизиране на законовите норми за контрол на тяхното замърсяване;
  • здрава нация, чрез създаване на Национална здравна информационна система, следяща здравния статус и поддържаща единен здравен запис на всеки български гражданин, осигуряваща семантична и техническа съвместимост на всички източници на медицинска информация, както и въвеждаща „Заплащане според реални разходи“ като основен метод за остойностяване на медицински дейности.

В течение на университетската си кариера (1983 – 2021 г.) Иван Станев е преподавал дисциплини, свързани със Софтуерното инженерство и Изкуствен интелект в Софийски университет, Русенски университет и Варненски свободен университет. Основните акценти в изследователската му кариера са автоматизация на програмирането и облачни технологии. 

Неговата управленска кариера в държавната администрация (2000 – 2021 г.) преминава през четири етапа: електронни митници, електронно управление, електронно здравеопазване, електронна община.

Бизнес кариерата на Иван Станев включва създаването на високотехнологична фирма в Русе, партньор на IBM, Сирма и други, както и реализация на няколко десетки индустриални и изследователски софтуерни продукта.

В политиката е от 2009 г., като основните му резултати са в периода 2015 – 2021 г., като общински съветник (2015 – 2019 г.) и като общински председател на ДСБ-Русе (2020 – 2021 г.).

 

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK