Иво
Николаев Божков
25

24 МИР - преференция №124

Благоевград - преференция №107

Иво Божков е общински съветник в столичен общински съвет и водещ на предаването “България на живо” по Телевизия Евроком. Той е роден в София на 26 април 1982г. в семейство на две поколения лекари. Живял е в Тунис от 1991 до 1999, където учи във френско училище. Заминава да учи и живее в Квебек, Канада където завършва престижния колеж Жан дьо Бребьоф през 2001 и Монреалския университет през 2005 със специалност политически науки. Има и диплома на международната програма на най-престижния френски Институт за политически науки – Сианс По Париж.

Завръща се в България през 2005 и работи като преводач от френски език, маркетинг мениджър на верига хотели, координатор комуникации на Национална мрежа за децата и обслужване на клиенти в онлайн платформа.

От завръщането си през 2005 е активен блогър с коментари за политическите събития у нас. От 2012 година активно излъчва в интернет важни събития от българския политически живот – неотразеното по националните телевизии блокиране на Орлов мост, зимните и летните протести на 2013 и 2014, протести за опазване на българската природа и летните протести от 2020 г.

От февруари 2014 година е водещ по Телевизия Евроком на предаванията “Седмицата на живо” и “България на живо”.

За неговия принос към свободата на словото и медийната среда в България Иво Божков е награден през 2013 с престижните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ за онлайн медии и блог, на „БГ Сайт 2013“ за онлайн журналистика, както и две награди „Човек на годината“ за принос към правата на човека и правозащитността. През 2020 година получава наградата “Златно перо” за принос към българската журналистика, присъдена от Съюза на българските журналисти и награда Свободен електрон 2020 на Блу Линк за ефективното използване на Интернет в подкрепа на демокрацията, човешките и граждански права.

През 2015 година е избран преференциално за общински съветник в София. Налага успешно прозрачността като норма за функциониране на работата на общинския съвет, което на свой ред прави публично достояние на софиянци нередностите около управлението на града. Излъчва на живо всяко заседание на общинския и прави публични докладите преди те да бъдат гласувани. За неговите остри публични разкрития и критики към качеството на ремонтите в София, строителна фирма Трейс завежда две дела за четвърт милион лева срещу него. Събира чрез дарения 13 хиляди лева за разноски по делото. Печели делото благодарение на усилията на адвокат Адриан Мурлиев и дарява обратно 15 хиляди лева на 10 организации, които ежедневно се грижат и помагат на българските деца.

Преизбран за общински съветник през 2019 година. В новия мандат всички негови практики по прозрачност се налагат чрез промени на правилника за функциониране на общинския съвет и са приети като негово задължение.

 

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK