Манол
Костадинов Пейков
12

16 МИР - преференция №107

Манол Пейков е издател, съсобственик на издателство “Жанет 45”, преводач, създател на звукозаписно студио „Пекарната“ и член на Националния съвет на “Да, България!”. В 45-ия и 46-ия парламент е народен представител, избран от листата на “Демократична България” в Пловдив. Вносител на законопроекти за промени в Конституцията на Република България, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за данък върху ДДС. Манол Пейков е организатор на над 40 турнета с водещи чуждестранни автори. Издадените от него книги са носители на редица награди. Превежда, най-вече поезия, носител е на награда „Пловдив“ за художествен превод, специалната награда на Съюза на преводачите в България, 2015 и награда „Хр. Г. Данов“, 2016.

След началото на войната в Украйна Манол събира за по- малко от година през личния си профил в социалните мрежи дарения на стойност над 1,650,000 лева за лекарства, дрехи, обувки, турникети, генератори, книги. За по-малко от месец след опостушителното земетресение в Турция и Сирия от 6-и февруари 2023-a, Mанол успява да събере 1,300,000 лева, които превръща в палатки, завивки, дрехи, храни, соларни системи и санитарни материали, и ги изпраща на пострадалите в двете страни.

Манол вярва, че демокрацията е бавен и постепенен процес, който не се случва за дни или седмици, а отнема десетилетия. И че демократичните институции, върховенството на правото и свободата на словото са привилегии, които всеки от нас трябва да отстоява всеки Божи ден. Негова лична кауза е социалната промяна чрез култура, както и достъпът до култура на малки населени места и затворени общности. В следващия парламент ще работи за това България да се грижи по-добре за културното и историческото си наследство, за развитието на творческите индустрии и за младото поколение културни мениджъри.

“Вярвам, че при отсъствието на почтеност, всички други човешки качества, включително и най-прекрасните, губят каквото и да е значение.”

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK