Методи
Орлинов Лалов
23

25 МИР - преференция №128

Методи Лалов е юрист, дългогодишен съдия с богат опит и активна гражданска позиция. Бил е заместник-председател и ръководител на Наказателното отделение, а след това и председател на Софийския районен съд.

На 9 декември 2016 г., почти една година преди края на мандата си, Методи подава оставка в знак на несъгласие с цялостната политика на Висшия съдебен съвет заради посегателствата на кадровия орган върху независимостта на съда, с оглед непрозрачния начин, по-който протича изборът на главен прокурор. С него оставки подават и всички четирима заместник-председатели на съда. Този акт е прецедент за българската съдебна система, тъй като никога дотогава административни ръководители не са подавали оставки по тази причина.

Методи Лалов е роден в София през 1975 г. Завършва с отличие право в Юридическия факултет при Университета за национално и световно стопанство. Хоноруван преподавател е по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“. Към момента е общински съветник и председател на групата на “Демократична България” в Столичния общински съвет. 

В следващия парламент Методи Лалов ще работи за реформи в съдебната система, адвокатурата и държавната администрация и за установяване на принципите на правовата и демократична държава. Основен акцент ще бъде и възстановяването на парламентаризма и въвеждането на публичност, отчетност и ефективност при работата на Народното събрание.

Женен, с двама сина.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK