Надежда
Георгиева Йорданова
12

23 МИР - преференция №105

Надежда Йорданова е министър на правосъдието в правителството на България от декември 2021 г. до август 2022 г. Юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Отявлен защитник на каузата за дълбока съдебна реформа в страната, която да гарантира на България модерна публична администрация, в услуга на гражданите, надеждни и устойчиви институции. Народен представител в 45-ото, 46-ото НС и 48-ото НС.

Като министър на правосъдието в рамките на 7 месеца тя и нейният екип работиха по 39 проекта на нормативни актове. В края на мандата й 19 бяха напълно завършени. Надежда предприе всички законови способи за ограничаване на безотчетната власт на главния прокурор и българската прокуратура:

  • Закриха се специализираното правосъдие в България. За да има един закон за всички, не можем повече да позволим съществуването на институции, които са бухалка за неудобните и чадър за „избраните“.
  • Разработи се механизъм за наказателно разследване на главния прокурор и неговите заместници, както и възможност за обжалване пред съда на откази на прокуратурата да образува досъдебни производства. Законопроектът е ключова част от реформите, заложени в НПВУ.
  • Осигурени бяха условия за ефективна и независима работа на Европейската прокуратура в България, чрез по-голяма автономност, обособяване в самостоятелна организационна структура и осигуряване на собствен бюджет.
  • За първи път в българската история министър на правосъдието доведе до край процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор пред Висшия съдебен съвет. Край, който изкристализира структурния проблем на статуквото в съдебната власт, което възпрепятства всеки реален опит за търсене и носене на отговорност.
  • Промените в Конституцията остават единственият и най-добър път за поставяне на прокуратурата по реална демократична отчетност. И да, това минава през оставката на Иван Гешев като главен прокурор.

За пръв път от 1996 г. беше разработена и приета изцяло нова наредба за юридическото образование, която да отрази новите реалности на обществено-икономическия живот, сложността на правната система и обществените потребности. Премахнати бяха т.нар. „златни паспорти“, които често се оказваха източник на корупция и потенциална заплаха за националната сигурност, без реални инвестиции. Разработени и бяха внесени в парламента дългоочаквани промени в Закона за домашното насилие, с който се улеснява достъпът до правосъдие, разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличават се мерките за защита и се засилва ангажиментът на държавата по отношение на този изключително значим социален проблем.

Каузата на Надежда, за която тя работи от над 15 години: България да има модерна публична администрация, в услуга на гражданите. Надежда вярва, че обществото ни има нужда от надеждни и устойчиви институции, за да просперира.

Омъжена е и има един син.

Ако я подкрепите, Надежда ще продължи да работи за повече отчетност и прозрачност на институциите.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK