Петър
Владиславов Славов
30

25 МИР - преференция №105

Адв. Петър Славов е най-активният народен представител в предходното, 43-то Народно събрание, гражданска квота. Вносител е на над 500 парламентарни въпроса към министрите и на над 130 законопроекта. Председател e на сдружение „Гражданска платформа“ и носител на „Златен ключ“ на програмата „Достъп до информация“ за важни разкрития в обществено-политическия живот и облекчаване достъпа на гражданите до информация от държавните и общински органи.

Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по икономика от УНСС. Специализирал e Бизнес администрация с профил Финанси в European Business School, Regent’s University, London. Владее немски, английски, френски, руски и гръцки езици.

Постигнатото в предходното, 43-то НС по важни теми като:
законодателни промени и борба срещу монополите и картелите;
разкриване на истината за КТБ и търсене на отговорност от виновните лица;
радикална съдебна реформа;
лустрация;
дистанционно гласуване – електронно и др.
И тъй като тези предложенията са били практически блокирани от сегашния състав на Народното събрание, за него е важно, наред с адекватни законодателни промени за подпомагане и защита здравето на граждани и бизнес в условията на пандемия от COVID-19, да се продължи и с усилията в тези области.
Вносител на следните важни законодателни промени, които бяха приети в 43-тия парламент, но впоследствие част от тях бяха компрометирани от сегашните управляващи:

  • за въвеждане на електронно дистанционно гласуване в България;
  • за освобождаване от ДДС на дарителството на храни в последния месец от срока им на годност;
  • за предварителна проверка за принадлежност и зависимости от Държавна сигурност на всички лица, кандидатстващи за висши публични длъжности и/или работещи с държавни тайни (класифицирана информация);
  • за въвеждане на тримесечна винетка и валидност на годишната от датата на закупуването ѝ за една календарна година;
  • за въвеждане на сезонна гражданска отговорност за мотоциклети, каравани и кемпери;
  • за публичност на международното разследване за КТБ;
  • за премахване на лоши монополни практики като такса „юрисконсулт“, с която топлофикациите тормозят своите клиенти;
  • за облекчен достъп до информация на гражданите от държавните и общински органи и предприятия;
  • за смяна на състава на КЗК с изцяло нов поради незадоволителната им работа срещу картелните практики на пазара на горива;
  • за възстановяване правото на хората да си варят домашната ракия в т.нар. „селски казани“ през периода януари-юни на годината.
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK