Стефан
Любомиров Тафров
12

23 МИР - преференция №112

Стефан Тафров е български дипломат, политик, журналист и преводач, един от основателите на СДС и на в. “Демокрация“, първият завеждащ отдел „Международен“ на СДС и първият външнополитически съветник на президента Желю Желев, посланик в Италия, Англия, Франция и два пъти в ООН – Ню Йорк, два пъти зам.-министър на външните работи в двете сини правителства. Бил е втори в листата на “Демократична България” на изборите за Европейски парламент през 2019 г. Говори английски, френски, италиански, испански, полски и руски.

През 80-те години Стефан е активен член на граждански сдружения, противопоставящи се на комунистическия режим и в защита на човешките права и срещу т. нар. възродителен процес. През 1988 г. е съосновател на Общнационалния комитет за екологична защита на град Русе”. Като политик и дипломат има сериозен принос за интеграцията на България в ЕС и НАТО. Известна е ролята му при признаването на Македония като независима държава. Стефан е първият български посланик, отличен с много високото френско отличие Командир на ордена на Почетния легион. Той е и Офицер на Ордена на Италианската звезда.

Като народен представител Стефан ще работи за реформи в правосъдната система с цел установяване истинско върховенство на правото, запазване и развиване на проевропейската и проатлантическа ориентация на българската външна политика, защита на човешките права в България и по света, защита свободата на медиите и журналистите; подкрепа за българската култура. Специална негова кауза е и развитието на законодателна база по отношение на българите в чужбина, включително създаване на изборен район „Чужбина“ и гласуване по пощата на българите извън страната.

Стефан е запален плувец в морето, обича много книгите, музиката и многобройните си приятели.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK