19 януари 2021, вторник

Демократична България осъжда остро арестуването на Алексей Навални и настоява за незабавното и безусловното му освобождаване. След като се опита да го отрови и отказа да разследва този опит за убийство, режимът на Путин отново включва на пълни обороти репресивната си машина срещу най-видната фигура на политическата опозиция в Русия.

Разкритията за отравянето, които направиха редица световни медии, както и самият Навални, уличиха като извършители служители на руските тайни служби, които са действали по план и са се отчитали на висшестоящите. Така разкритията компрометираха окончателно една авторитарна власт, затънала в корупция, кражби и политическо насилие, включително убийства.

Не са добри изгледите Навални да бъде освободен незабавно, а извършителите и поръчителите на покушението срещу него – издирени и изправени пред съда. Ето защо Демократична България призовава за това правителството и президентът да настояват Европейският съюз и НАТО да наложат ограничителни мерки на Русия във връзка със случая.