Ти Броиш: Стани пазител на вота. Спри хартиената манипулация в изборния ден.

Длъжни сме да пазим многообразието в Европа, както и фундаменталните европейски ценности – свободата и достойнството на човека

В книжарница „Ориндж“ на ул. „Граф Игнатиев“ се състоя среща с кандидатите за европейски депутати от листата на Демократична България, както и с част от екипа, осъществил изследването за нагласите на българите, публикувано в сборника „Европейските ценности: Новата констелация“. На събитието присъстваха членове на Демократична България, както и множество граждани, интересуващи се от темата.

Лекторите  – проф. Георги Фотев, доц. Боряна Димитрова, доц. Даниел Смилов и проф. Александър Кьосев,  представиха труда си именно в този момент, когато отношението към европейските ценности се намира в сърцевината на съвременния обществен дебат. 

Проф. Кьосев откри дискусията с препратка към вековното развитие на Европа и постепенното формиране на универсалните ценности – свобода , права на човека и зачитането им и определи книгата като огромен труд.

От своя страна, проф. Фотев, ръководител на изследователския екип, увери присъстващите в достоверността на изследването и определи като заблуда опитите единствено националният интерес да бъде налаган над общоевропейския.

„Ако по някакъв начин „Европа на отечествата“ пробие, това ще бъде катастрофално и за Европа, и за света” – заключи той и добави, че не е редно да бъдат ликвидирани нито многообразието в Европа, нито фундаменталните европейски ценности – свобода и достойнство на човека.

Боряна Димитрова – социолог и управител на „Алфа рисърч“, посочи, че обществото ни търпи развитие по отношение на индивидуалните ценности, но при общностните ценности се наблюдава засилване на консерватизма.

Политологът Даниел Смилов припомни, че в последните 30 години на Балканите се наблюдава тенденция сред част от гражданите да смятат, че не дължат никому нищо , а напротив – да се изживяват като жертви.

След това проф. Кьосев даде думата на кандидатите за европейски депутати от Демократична България. За водача  на листата Радан Кънев европейската ценност е една  – свободата – и той смята че си заслужава да се борим за нея. Стефан Тафров, също кандидат от листата на Демократична България, отправи послание за уважение и емпатия към хората – основна отличителна черта на демократичната общност в България. Албена Симеонова, на трето място в листата, наблегна на европейското виждане за здравословна и екологична среда и биологично чистото земеделие.

Свои изказвания за европейския дух и ценности направиха кандидатите Цецка Бачкова, Алина Добрева и Стоян Михалев.

Христо Иванов, от името на съпредседателите на Демократична България,  подкрепи идеята на изследването, благодари на организаторите и посочи важността от провеждането на подобни събития.

Това бе нашият начин да почетем 9 май – Денят на Европа!

Събитието беше организирано от Демократична България и ДСБ – Жени.

Новини и коментари

<strong>Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред</strong>

Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред

Антоанета Цонева: Трябва много бързо да модернизираме България и да отключим потенциала й

Антоанета Цонева: Трябва много бързо да модернизираме България и да отключим потенциала й

Д-р Александър Симидчиев дари кръв в Елин Пелин

Д-р Александър Симидчиев дари кръв в Елин Пелин

<strong>Ивайло Мирчев: Ще се стремим към 3% бюджетен дефицит</strong>

Ивайло Мирчев: Ще се стремим към 3% бюджетен дефицит

<strong>Божидар Божанов: Редовното правителство ще отнеме властта от Радев</strong>

Божидар Божанов: Редовното правителство ще отнеме властта от Радев

Президентът Радев да спазва конституцията и решенията на Народното събрание

Президентът Радев да спазва конституцията и решенията на Народното събрание

Всички новини

От медиите

Христо Иванов: Докладът на САЩ за корупцията в България ни казва, че трябва да си решим този репутационен проблем

Христо Иванов: Докладът на САЩ за корупцията в България ни казва, че трябва да си решим този репутационен проблем

Антоанета Цонева, Демократична България в Стълбището на Дарик

Антоанета Цонева, Демократична България в Стълбището на Дарик

Владислав Панев: Обещаваме, че няма да има данък свръхпечалби

Владислав Панев: Обещаваме, че няма да има данък свръхпечалби

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK