Питане от Ивайло Мирчев за енергийната сигурност и независимост на България

16 април 2021, петък Viber

Попитахме колко са разходите за строителството на Балкански поток (Турски поток) през територията на България

ЧРЕЗ

Г-ЖА ИВА МИТЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 45-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

Г-ЖА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА

МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

П И Т А Н Е

от

Ивайло Николаев Мирчев, народен представител от ПГ „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям питане

Относно: Енергийната сигурност и независимост на България.

 

Уважаема Г-жо Министър,

Във връзка с гарантиране на енергийната сигурност и независимост на България, бих искал да ми бъде отговорено:

  1. Каква е стойността на извършените инвестиционни разходи за строителството на Балкански поток (Турски поток) през територията на България?
  2. Какви са причините да не бъдат предвидени отклонения за изграждане на газопреносна мрежа в района на Северозападна България?
  3. Какво количество природен газ се пренася през Балкански поток (Турски поток) ежедневно и от започването на експлоатация му и съответстват ли на първоначално заявените/планирани количества? Проектът въведен ли е в експлоатация, с необходимите съгласно българското законодателство процедури и документи?
  4. Информирали ли сте Европейската комисия, че Балкански поток (Турски поток) има функциите само на транзитен газопровод?

 

Народен представител:

Ивайло Мирчев

16.04.2021 г.

гр. София

 

Допълнителни въпроси за дискусията:

  1. С каква процедура, с какъв акт и на какво основание е одобрено трасето на Балкански поток (Турски поток) през територията на страната?
  2. България енергийно независима ли е от доставките на руски природен газ?

 

Накратко:

Питане от Ивайло Мирчев за направените разходи по строителството на Балкански поток (Турски поток) и каква е ефективността от инвестицията като се даде информация за натовареността на газопровода с оглед на изпълнението на заложения бизнес план.

Защо е важно:

Правителството на Бойко Борисов скоростно построи газопровода Балкански поток, който по същество е продължение на Турски поток и обслужва интересите на Русия на Балканския полуостров. По този начин се увеличи зависимостта на България от руския газ. Според медиите разходите по строителството са 3 млрд. лв. Искаме да знаем точно колко струва този проект и кога евентуално ще се изплати.

Вид:

Питане

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK