Питане от Ивайло Мирчев за изграждане на Интерконектор Гърция-България

16 април 2021, петък Viber

Питаме кога ще бъде готова интерконекторната връзка с Гърция, която ще увеличи газовата независимост на България

ЧРЕЗ

Г-ЖА ИВА МИТЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 45-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

Г-ЖА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА

МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

П И Т А Н Е

от

Ивайло Николаев Мирчев, народен представител от ПГ „Демократична България“

 

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям питане

Относно: Изграждане на Интерконектор Гърция-България

 

Уважаема Г-жо Министър,

Във връзка изграждането на Интерконектор Гърция-България за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на България, бих искал да ми бъде отговорено:

  1. Кога ще бъде въведена в експлоатация газовата връзка с Гърция? Какъв е новият краен срок в последния подписан анекс за строителството ?
  2. В последната публикувана версия на Плана за устойчивост и възстановяване е предложено проектиране и изграждане на газопреносна инфраструктура между комплекс „Марица Изток“ и Интерконектор Гърция-България. Това означава ли, че въпреки десетгодишното забавяне в изграждането на газовата връзка с Гърция, досега дори не сте и планирали свързването му с източномаришкия въглищен басейн, като най-естествено решение за енергийната трансформация на региона.

 

Народен представител:

Ивайло Мирчев

16.04.2021 г.

гр. София

Допълнителни въпроси за дискусията:

  1. Какви са причините строителството й да продължава повече от 11 години, при условие, че при три пъти по-дълго трасе Балкански поток (Турски поток) беше построен в рекордни срокове за година и половина?
  2. Възложено ли е в какви срокове прокарването на тръбопровода по дъното на яз. Студен кладенец и коритото на р. Марица?

 

 

 

Накратко:

Питане на Ивайло Мирчев за изграждането на интерконектор Гърция-България за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на България.

Защо е важно:

Изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция се бави повече от 10 години. Именно тя ще увеличи газовата независимост на България. В същото време се даде приоритет на т.нар. Балкански поток, който по същество е продължение на Турски поток и така се увеличи зависимостта от руския газ. Важно е да знаем кога най-накрая връзката с Гърция ще бъде построена и дали ще бъде свързана с източномаришкия въглищен басейн.

Вид:

Питане

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK