Ти Броиш: Стани пазител на вота. Спри хартиената манипулация в изборния ден.

Въпрос от Антоанета Цонева за резултата от проверките за полицейско насилие

14 декември 2021, вторник Viber

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО

Г-Н БОЙКО РАШКОВ

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ВЪПРОС

от

Антоанета Димитрова Цонева

народен представител от ПГ „Демократична България“

 

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

 

ОТНОСНО: Резултати от възложени допълнителни проверки, отнасящи се случаите на полицейско насилие по време на протестите през 2020 г.

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

На 13.09.2021 г., в писмен отговор на мой въпрос, в качеството ми на народен представител в 46-ото Народно събрание, Вие заявихте, че видно от записа от 10.07.2020 г., удари на задържаните лица са нанасяли повече полицейски служители от санкционираните при проверката на СДВР. В тази връзка, моля за отговор на следния въпрос:

  • Какви са резултатите от възложената от Вас допълнителна проверка, касаеща полицейското насилие по време на протеста на 10.07.2020 г. и побоя зад колоните на Министерски съвет, какъв е броят на служители на МВР, за които са установени извършени нарушения, какви са наложените наказания, същите привлечени ли са към дисциплинарна и/или наказателна отговорност?

Осъждайки полицейското насилие, на 17.08.2021 г. 46-ото Народно събрание прие Декларация за във връзка с упражненото полицейско насилие от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода юли – септември 2020 г. В т.5 от приетата Декларация народните представители настояха Министерският съвет да внесе необходимите законодателни промени в Народното събрание и приеме подзаконови разпоредби с цел недопускане на подобни случаи на насилие от служители на МВР, включително необходимото обучение, регистър на декларации за обучение и наказателни мерки за всички служители, участващи в операции по обществен ред в страната и чужбина, както и строго да регламентира връзките си с и контрола над частни фирми за сигурност.

В тази връзка, моля за отговор на следния въпрос:

  • Какви действия са предприети до този момент във връзка с изпълнение на това решение на НС ?

 

София, 14.12.2021 г.                            

Антоанета Цонева

Вид:

Въпрос

Вносители:

Антоанета Цонева

Народен представител

Антоанета Цонева
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK