Въпрос на Ивайло Мирчев за акредитацията на посолства в страни членки на ЕС от африкански държави

14 април 2022, четвъртък Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-ЖА ТЕОДОРА ГЕНЧОВСКА

МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Акредитация на посолства в страни членки на ЕС от африкански държави

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Република България няма функциониращо посолство в столицата на Камерун, Яунде. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Камерун, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Абуджа, Федерална република Нигерия. За България е акредитирано посолството на Камерун в Москва, Русия. При пътуване до Камерун е необходима виза, която се издава от посолството на Камерун в Москва, което забавя и затруднява процеса за българските граждани. Подобна е процедурата и за други африкански държави, а именно издаването на визи от Русия. 

С оглед на гореизложеното бих искал да ми предоставите следната информация:

Възможно ли е да се стартира процедура от Външно министерство тези африкански страни, за които виза се издава от Русия, да акредитират посолства в ЕС, ако да, ще започнете ли този процес, с цел улесняване на българските граждани?

Моля да ми бъде отговорено писмено. 

 

София, 14.04.2022 г.                     

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK