Въпрос на Ивайло Мирчев за биткойните (BTC) и другите криптовалути, иззети като доказателства по време операцията „ПРАТКА/ВИРУС“

21 февруари 2022, понеделник Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н БОЙКО РАШКОВ 

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 138 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание моля да ми предоставите следната информация писмено, в най-кратки срокове:

ОТНОСНО:  Детайлна информация за биткойните (BTC) и другите криптовалути, които са били иззети като доказателства по време операцията „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Моля, да ми бъде предоставена детайлна информация на хартиен и електронен носител относно биткойните (BTC) и другите криптовалути, които са били иззети като доказателства по време операцията „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г. със съдействието на международната служба SELEC, включително образувано ли e досъдебно производство и под какъв номер, внесен ли е обвинителен акт в съда и под какъв номер е образуваното дело, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, чрез какви методи/средства са иззети, къде се съхраняват биткойните и другите криптовалути, как се съхраняват от органите биткойните и другите криптовалути – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител, разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са? 

 

София, 15.02.2022г.                           

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK