Въпрос на Ивайло Мирчев за дейността за Исмет Османи на българска територия

22 юли 2021, четвъртък Viber

Каква е дейността на Исмет Османи в България

ЧРЕЗ

Г-ЖА ИВА МИТЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО

Г-Н БОЙКО РАШКОВ

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

 

ВЪПРОС

от

Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ „Демократична България“

 

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95 и чл. 96 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Дейността на лицето Исмет Османи на българска територия

 

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Българският Търговски регистър посочва лицето Исмет Османи като съдружник в акционерно дружество “Цитадела БГ” АД. В него той участва с 20% от акциите. Според информация, достъпна в медиите, г-н Османи е лидер на престъпна организация, която се занимава с контрабанда на наркотици, цигари и гориво. Тези твърдения са проверени от два независими правителствени източника – доклад на сръбската полиция от 2000 г.  и доклад на немското разузнаване BND от 2004 г. През 2019 г. Исмет Османи и хора от неговата групировка са били арестувани в Прищина. Те все още са разследвани по обвинения за лихварство, измама и принуждаване.

В тази връзка Ви задавам следните въпроси:

  1. Разполага ли Министерството на вътрешните работи или ДАНС с оперативна информация относно дейността на лицето Исмет Османи на българска територия?

    2. В случай, че има наличие на информация за незаконна дейност извършвана от лицето Исмет Османи, предприети ли са действия в това отношение? Ако отговорът е положителен, какъв е бил характерът на тези действия?

 

София, 22.07.2021 г.                                                                            Ивайло Мирчев

 

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK