Въпрос на Ивайло Мирчев за контрола и достъпа на митническите и граничните власти до нефтено пристанище „Росенец”

08 март 2022, вторник Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н НИКОЛАЙ СЪБЕВ

МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Независим достъп и контрол на митническите и граничните власти до нефтено пристанище „Росенец”

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Пристанище „Росенец” е дадено на концесия на „Лукойл-Нефтохим” – най-големият клиент, собственост на фирма от чужда държава. Пристанищните съоръжения, които са публична държавна собственост, не са оградени от площадката на нефтобазата и достъпа към тях от тази страна е неограничен и без контрол. Броячите за измерване на преминаващите през терминала горива са под контрола на „Лукойл Нефтохим”. На държавните органи и предприятия им се налага да биват допускани  от концесионера, с транспорт на концесионера, през територията на концесионера, да получат информацията за количествата, без да имат реална възможност да контролират постоянно и проверяват истинността ѝ. Няма изграден независим подход към пристанището, който да е под контрола на държавата (гранична полиция и митница). Изграждане на ограда и независим подход към пристанището са приоритет от преди повече от 15 г., но досега не е направено нищо и на практика пристанището е под пълния контрол на фирма, която е собственост на чужди граждани/държава с всички произтичащи от това последствия за националната сигурност на България. 

С оглед на гореизложеното бих искал да ми предоставите следната информация:

Какви действия ще предприемете за осигуряване на независим достъп и контрол на митническите и граничните власти до товарите и нефтено пристанище „Росенец”, следователно защо нефтеното пристанище няма вече изградена ограда, която да отделя собствеността на държавата от частния терен на концесионера, независим подход, чрез който държавата да си осигури свободен достъп, КПП/митнически пункт и в какви срокове следва да се изгради, отчитайки важността за националната сигурност на България?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 08.03.2022г.                     

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK