Въпрос на Ивайло Мирчев за мерките за справяне с увеличението на цените на дървесината

20 януари 2022, четвъртък Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н ИВАН ИВАНОВ 

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

 

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Мерки за справяне с драстичното увеличение на цените на дървесината

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Голяма част от населението в България се отоплява на дърва и пелети. Цената на дървесината се е вдигнала, двойно, дори тройно. В строителството от 230 лв./м³ на 700 лв./м³, за огрев от 90 лв./т  на 180 лв./т, а на пелетите от 400 лв./т на 700лв./т. В тази връзка износът на суровина би представлявал проблем за българските домакинства. По подобни съображения Румъния миналата година забрани износа на дървен материал и пелети от страната.

Правителството се стреми да отговори на безпрецедентния и неконтролируем възход на цените на тока и газа за тези потребители, които могат да се отопляват на ток, или тези до които има достъп до газ. Местата с изградена газова връзка са само в една част от България, най-вече в районите с изградена добра инфраструктура, в столицата и по-големите областни градове. Пропускат се районите с по-бедни и незащитени потребители, които нямат достъп до газ, а на места и ток.

С оглед на гореизложеното бих искал да ми предоставите следната информация:

Изготвян ли е анализ, ако не, бихте ли възложил да се направи проучване и да бъде изготвен анализ на причините, които са довели до гореспоменатото драстично увеличение; следователно какви мерки ще предприемете за ограничаване и възстановяване на цените?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 19.01.2022г.                        

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK