Въпрос на Ивайло Мирчев за надгробна „Източна могила“ край с. Караново, община Нова Загора

15 март 2022, вторник Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н АТАНАС АТАНАСОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Надгробна „Източна могила“ край с. Караново, община Нова Загора

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

През 2008 г., след иманярски покушения край с. Караново, в община Нова Загора е открита антична колесница и гроб с ритуална площадка. Откритите структури са експонирани през 2009 г., като това е привлякло интерес и от световен мащаб. В последствие грижите за тази археологическа находка са занемарени, което е довело и до затварянето й за посетители. През 2021 г. е подписан договор с дружество „Реставрация“ ЕАД за изпълнение на обществена поръчка за изграждане на ново защитно покритие на археологическия комплекс, подмяна на вентилационната система и осветителната инсталация, на заземителната и мълниезащитната инсталация, подобряване експозиционните възможности на археологията, и изграждане на нова стълба и пътека за осигуряване на достъп до обекта.

С оглед на гореизложеното бих искал да ми предоставите следната информация:

Извършени ли са горепосочените дейности по проекта, направени ли са проверки на качеството им, следователно кога обектът ще бъде открит отново за посещения?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 15.03.2022г.                           

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK