Въпрос на Ивайло Мирчев за налагането на запори върху имущество на руски олигарси в България

15 март 2022, вторник Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н БОЙКО РАШКОВ 

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Налагане на запори върху имущество на руски олигарси в България

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

След началото на войната между Русия и Украйна, ЕС и множество други страни наложиха редица санкции на Русия и руските олигарси. Например, Италия наложи запор върху имущество на руски олигарси в страната, Великобритания и Франция постъпиха сходно. В Лондон се налагат запори над имотите на Путин и близки до него олигарси. В България до момента няма предприети такива мерки. Близките до Путин, като Сергей Чемезов, колега от КГБ още от времето, когато са работили в ГДР, сега начело на Ростех, санкциониран от САЩ и ЕС, не срещат такива последици в България. Много от тях имат имущество и в нашата страна, както и хора от семействата им. 

С оглед на гореизложеното бих искал да ми предоставите следната информация:

Какви действия ще предприемете, в най-кратки срокове, за подкрепяне на наложените санкции на руски олигарси, следователно ще се запорират ли техните активи и имущество на територията на България?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 15.03.2022г.                           

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK