Въпрос на Ивайло Мирчев за неточни тестове за проверка на употреба на наркотични вещества при проверки на КАТ

15 март 2022, вторник Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н БОЙКО РАШКОВ 

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Неточни тестове за проверка на употреба на наркотични вещества при проверки на КАТ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Често по време на рутинна проверка екипи на КАТ решават да направят тест за наркотици на управляващия превозното средството. Има сигнали, които показват, че полевите тестове на КАТ доста често дават грешни резултати, а настояването за кръвен тест става след доста чакане и разговори. Докато се чакат съответните резултати, които излизат негативни, се отнема книжката на водача, свалят се номерата на колата, взима се превозното средство и водачът се поставя в ареста за 24ч. При завеждане на дела за всичките действия на КАТ и тяхното спечелване, с месеци се бавят връщането на номерата, книжката и превозното средство на собственика.

С оглед на гореизложеното бих искал да ми предоставите следната информация:

Защо МВР продължава да използва тези неточни тестове, които често показват фалшиво позитивни резултати, следователно какви мерки ще се предприемат за разрешаване на този проблем и  колко струват на държавата обезщетенията по загубените дела срещу граждани, заради тези тестове?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 15.03.2022г.                      

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK