Въпрос на Ивайло Мирчев за побоя над кмета на село Белгун

29 март 2022, вторник Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н БОЙКО РАШКОВ

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Побой над кмета на село Белгун

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Преди близо година кметът на село Белгун, община Каварна, област Добрич – Благомир Станев публично се оплака, че му е бил нанесен тежък побой в нощта след редовните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април 2021 г. Инцидентът придоби широк обществен отзвук като пострадалият даде множество интервюта, в които подробно разказа за случилото се. Според медийни публикации в своята жалба до МВР и прокуратурата Станев твърди, че на 5 април в 3:30 ч. сутринта се почукало на входната врата на жилището му в с. Белгун. Двама души му казали, че кметицата на община Каварна го чака в офиса на партия ГЕРБ. Там обаче бил посрещнат от председателя на каварненския Общински съвет Йордан Стоянов, от техническия секретар на ГЕРБ, както и от бизнесмена Илиян Събев. Според Станев именно Събев започнал да го обижда и да изсипва отпадъци върху главата му. След това го ритал и бил с юмруци, а с автоматичен нож разрязал дрехите на потърпевшия. Според пострадалия председателят на ОбС Каварна, Стоянов е снимал с телефона си случващото се. Покрай този инцидент стана ясно, че жертви на системни заплахи и тормоз са станали и опозиционни общински съветници от ОбС Каварна, които разказаха за тези практики пред медиите. Този случай на побой е особено опасен прецедент, който изкарва на показ множество институционални пороци и засилва усещането на безнаказаност в обществото. Хвърля сянка върху решенията на ОбС Каварна и доколко са били взети със свободната воля на съветниците или под външни влияния. Затова е от изключителна важност той да бъде доведен до успешен край, а доказано виновните да понесат полагащото им се наказание.

С оглед на гореизложеното бих искал да ми предоставите следната информация и съответните документи:

На какъв етап е досъдебното производство, събрани ли са достатъчно доказателства и разпитани ли са свидетелите на побоя, следователно какви действия са предприети по отношение на твърденията на общински съветници от ОбС Каварна, че са били обект на заплахи?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 29.03.2022 г.                     

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK