Въпрос на Ивайло Мирчев за причините да не се получава азерски газ

20 януари 2022, четвъртък Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ

МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

 

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Причини да не се получава азерски газ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

България трябваше да получава до 1 млрд. куб метра азерски газ от 2019 г. Въпреки това към момента българско-гръцката газова връзка не е готова. Многократно с колеги сме индикирали за проблема. Азерският газ се внася, но в значително по-малки количества /по данни на азерския Митнически комитет за първите десет месеца са внесени само 166 млн. кубически метра/ по сега съществуващата връзка между Кулата и Сидорокастро. Докато недовземаме по-евтиния азерски газ, увеличаваме покупката на по-скъпия руски газ, който е много по-скъп за нас, отколкото за Сърбия, страната след нас по Турския поток.

С оглед на гореизложеното бих искал да ми предоставите следната информация:

Разследват ли се причините България да не получава договореното количество азерски газ, следователно установена ли е връзка между незавършването на интерконектора, който е системно забавян, за да не внася пълния обем на азерския газ и притеснение от загуба на пазарен дял на руския газ?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 05.01.2022г.                           

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK