Въпрос на Ивайло Мирчев за проверката на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) в ТЕЦ „Варна“

09 февруари 2022, сряда Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н ИВАН ИВАНОВ 

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) в ТЕЦ „Варна“

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

При преглед на данните в системата на ИАРА лесно може да установим, че информацията буди подозрение за измами от над 400 000 лв., само за 2021 г. Това става възможно, тъй като риболовни билети могат да бъдат продавани на стандартни, но и на преференциални цени на различни основания, най-популярното, от които е това на лица по чл.11 от ЗРА. Голям брой дружества и спортни клубове в страната регистрират членове без знанието на самите лицата, злоупотребявайки с личните им данни, като по този начин дружествата се облагодетелстват за сметка на държавния бюджет. Само за 2021 г., на около 100 000 души са издадени билети по чл.11, а вероятно ИАРА ощетена с над 400 000 лв. Практиката продължава много години. Огромен обем от лични данни е достъпен на практика за всеки, който има достъп до системата на ИАРА, без изискване за подписване на каквито и да е декларации и без упражняването на контрол. Определени дружествата и клубове набират огромна фиктивна маса от членове, което би могло да се използва за определени, различни от дейността им, цели. В хипотезата, в която дружествата и клубове прибягват до „инструмента“ фиктивно членство, то това означава, че е на лице деклариране на неверни данни пред държавни органи и неправомерно облагодетелстване. Клубове и дружества издават (декларират пред ИАРА) фиктивни членски карти на лица при издаването на билети по чл.11.

Молим, съответните отговорни органи да бъдат сезирани и да предприемат действия по проверка, установяване на порочните практики, прекратяването им, а отговорните лица да понесат предвидените от закона санкции и наказания

Какво е установила проверката от ДАНС в ТЕЦ „Варна“, следователно каква е причинита ДАНС да откажат да дадат становище и обичайна практика ли е ДАНС да не представят становище на прокуратурата, когато такова им е поискано?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 03.02.2022г.                           

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK