Въпрос на Ивайло Мирчев за техниката и съоръженията, които ползва “БМФ Порт Бургас” ЕАД

29 март 2022, вторник Viber

ЧРЕЗ 

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО 

Г-Н НИКОЛАЙ СЪБЕВ

МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА

В Ъ П Р О С

от Ивайло Николаев Мирчев

народен представител от ПГ на „Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Ваш отговор на въпрос вх. № 47-254-06-766 от 15/02/2022 г. – “Каква инфраструктура, оборудване, техника и съоръжения, собственост на държавния пристанищен оператор “Пристанище Бургас” ЕАД ползва “БМФ Порт Бургас” ЕАД , и на какви цени?”

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

С Димитър Найденов, член на Националния съвет на „Да, България“ и председател на местната организацията в Бургас, направихме проверка на пазарните цени и установихме притеснителни разлики между тях и тези, които държавният пристанищен оператор отдава под наем на “БМФ Порт Бургас” ЕАД. Например, Кран “Реджиани” 100 т., закупен от държавата за около 5 милиона лв. “Пристанище Бургас” ЕАД го отдава на “БМФ Порт Бургас” за скромната сума от 153 лв. на денонощие. За пример, ако наемете под наем от Лукойл подобен 100-тонен кран с висока стрела, цената за една машиносмяна 8 ч. ще е 1000 лв.

Скъпоструваща техника се отдава на минимални цени, както следва:

Калмар ричстакер (товарна машина за повдигане и пренасяне на контейнери) 20 т. Струва около 800 хиляди лв. “БМФ Порт Бургас” ЕАД го получава за 62,36 лв. на денонощие. Контейнерен повдигач Линде, срува близо 800 хиляди лв. “БМФ Порт Бургас” го ползва за 89,86 лв. на денонощие.

Поради тези факти, моля да ми предоставите следната информация и съответните документи:

Ще извърши ли проверка министерството на транспорта за периода обхващащ последните 5 г., която да установи ощетен ли е държавният интерес в полза на частните интереси на “БМФ Порт Бургас”, от кого и в какъв размер?

Моля да ми бъде отговорено писмено.

 

София, 29.03.2022г.                      

Народен представител:

Ивайло Мирчев

Вид:

Въпрос

Вносители:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK