Въпрос от Елисавета Белобрадова за работaта на детските градини в условията на COVID-19

29 юли 2021, четвъртък Viber

ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

В Ъ П Р О С

От Елисавета Димитрова Белобрадова

народен представител от ПГ на Демократична България 

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95 и чл. 96 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Функционирането на детските градини и яслите според Националния оперативен план по справяне с пандемията от Covid 19. 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Според Националния оперативен план по справяне с пандемията от Covid 19 при достигане на ниво 4 на зараза (най-високото предвидено в плана), детските градини са затворени. Допуска се да работят при условие 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чийто семейства също притежават такива сертификати. 

В тази връзка Ви отправям следните питания:

1. Ако в определена детска градина само част от персонала е ваксиниран, ще има ли възможност детската градина да функционира частично благодарение на тази част от персонала, за да могат родителите, които също са ваксинирани да се възползват от услугата? Прилагайки пропорционалния подход за групите ваксинирани, децата също ще намалеят като брой присъстващи в детските градини и частичното отваряне на градините е логично, адекватно и възможно.

2. Терминът „семейство“, употребен в плана не е достатъчно изяснен. Дали това са хората, регистрирани на адреса, на който е регистрирано детето? В термина влиза ли родителят, който не живее в същото домакинство, но има право да вижда детето два пъти месечно за два уикенда? Когато става въпрос за съжителство на семейни начала с лице, което не е родител на детето (следващ партньор, баба, друг пълнолетен роднина), то също ли трябва да бъде ваксинирано?

3. Министерството на здравеопазването планира ли информационна кампания за промотиране на Националния план, за да бъдат информирани навреме родителите преди да настъпи нуждата от сертификат за ваксинация, за да може детето им да посещава детска градина? При някои ваксини ваксинационният процес не може да бъде по-малко от месец от слагане на ваксина до издаване на сертификат. Родителите и преподавателите трябва да бъдат максимално подготвени и информирани за последиците от неваксинирането.

4. Има ли създадена взаимна работна група от експерти на Министерството на образованието, така че двете институции да си взаимодействат, за да бъдат максимално ефективни в тази ситуация?

5. Търсите ли подкрепа от медии, интернет инфлуенсъри и публични лица за промотиране на информационна кампания? Имате ли подготвена и структурирана кампания, както и готовност за стартирането ѝ, за да е подготвено обществото до края на август? Какви активации планирате?

Очаквам писмен отговор.

 

София, 29.07.2021 г.                       

Елисавета Белобрадова

Вид:

Въпрос

Вносители:

Елисавета Белобрадова

Народен представител

Елисавета Белобрадова
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK