Въпрос от Елисавета Белобрадова за закриването на програмата “Родители в заетост”

29 юли 2021, четвъртък Viber

ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО МИНИСТЪРА НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

 

В Ъ П Р О С

От Елисавета Димитрова Белобрадова

народен  представител от ПГ на Демократична България 

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95 и чл. 96 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Закриване на програмата „Родители в заетост“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН  МИНИСТЪР,

Получих информация от сайта на Министерството на труда и социалната политика, че програмата „Родители в заетост“, която дава възможност на Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа, както и на многодетни родители (с три или повече деца на възраст до 12 г.), които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище, е преустановена и не се приемат заявления на родители от 01.06.2021г. 

Програмата беше изключително полезна на родителите, особено на майките, които се опитват да се върнат на работа. Преустановяването на програмата е с мотив, че в ситуация на пандемична обстановка, родителите нямат нужда от помощ, защото са си вкъщи.

Отправям към Вас следните питания:

1. По какви критерии е преценено, че при извършване на работа у дома, родителят има възможност и да полага пълноценни грижи за детето си. Има ли изследвания или проучвания, въз основа на които МТСП смята, че родителите, които работят „хоум офис“ са в състояние да комбинират и пълноценното родителство с изпълнение на служебните си задължения? Моля да ми бъде предоставен достъп до тези данни и проучвания, защото впечатлението, което се оставя е, че министерството има желание да натовари родителите с още повече тежести и задължения макар Международни и местни проучвания доказаха, че преминаването към хоум офис е натоварило служителите с повече от 10 до 20 процента от обичайното им натоварване, тъй като работодателите са склонни в този случай да не съблюдават работното време. 

  1. Какви мерки ще предприеме Министерството на труда и социалната политика да облекчи положението на родителите, които в положение на пандемия са най-потърпевшата част от обществото, но едновременно с това са основният дял от данъкоплатците и предвижда ли заместващи програми, които да облекчат психическото, здравно и финансово положение на работещите родители в извънредно стресова среда?
  2. Какви мерки за подпомагане  е предвидило Министерството на труда и социалната политика за подкрепа на семейства в условия на затворени детски градини и забрана за посещение на частни занимални, клубове и групови спортни мероприятия за деца при достигане на Ниво 4 от Плана?
  3. Кога се предвижда възстановяване на Програмата при трайно подобрение при пандемична обстановка? Предвижда ли се обществено обсъждане за подобряване на условията по програмата?
  4. Какво се случва с остатъка от средствата, отпуснати за финансиране на програмата, която е със срок до 2023г., ако има такъв?

Очаквам писмен отговор.

 

София, 29.07.2021 г.                           

Елисавета Белобрадова

Вид:

Въпрос

Вносители:

Елисавета Белобрадова

Народен представител

Елисавета Белобрадова
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK