Въпрос от Стефан Тафров за замърсяване на въздуха в Русе

31 август 2021, вторник Viber

ЧРЕЗ Г-ЖА ИВА МИТЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА XLVI НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО Г-Н АСЕН ЛИЧЕВ 

МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА и ВОДИТЕ

 

ВЪПРОС

от Стефан Тафров

народен представител от ПГ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

 

на основание чл. 90, ал.1 от Конституцията на Република България и чл. 92, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

 

Относно: Замърсяване на въздуха на град Русе

Уважаеми господин министър,

Гражданите на Русе масово се оплакват от неприятни миризми от химикали, които правят въздуха в града неприятен за дишане.  Така например в сутрешните часове на 27 август на „зеления“ телефон на РИОСВ-Русе са постъпили 9 сигнала за замърсяване на въздуха. Гражданите го определят като индустриално замърсяване с миризми, оприличавани на изгоряла пластмаса, на бакелит, на нещо развалено и задушливо. При извършените обходи и проверки в кв. Възраждане, кв. Цветница и централна градска част между 7 и 8 часа, експертите на РИОСВ-Русе не са констатирали наличие на промишлени миризми. Няма превишения на следените показатели за качеството на атмосферния въздух, не е констатирано обгазяване. Посоката на вятъра в интервала между 6 и 9 часа е била изток, североизток.

Това е най-пресният пример за разминаването между лошото качество на въздуха, констатирано от русенци, и възможностите на РИОСВ да идентифицира навреме източниците на това замърсяване. Проблемът очевидно е системен.

Във връзка с горното питам:

  1. С какви технически средства разполага РИОСВ-Русе за установяване на източниците на  замърсяване на въздуха на града и околните селища? Колко са станциите, които мерят химически показатели, достатъчни ли са те и съобразени ли са със спецификите на индустриалните предприятия в региона? Какво трябва да се направи, за да се установи има ли замърсяване на въздуха от трансграничен характер?
  2. Има ли нужда от промяна на съществуващата законова и нормативна база, за да се реши трайно проблемът със замърсяването на въздуха на Русе и на околните селища? Има ли нужда от допълнителни бюджетни средства за справяне с проблема и в  какъв приблизителен обем  според МОСВ?

31.08.21 г., София С почит,

Вид:

Въпрос

Вносители:

Стефан Тафров

Народен представител

Стефан Тафров
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK