Общинските съветници на Демократична България в Столичния общински съвет се обръщаме към кмета на Столична община с настояване да се възползва от законовите си правомощия и да забрани опита на Столичната дирекция на вътрешните работи да въведе столицата в гражданска война. 

Според чл. 44, ал. 1, т.4 ЗМСМА столичният кмет отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните структури на Министерството на вътрешните работи. 

Гражданите са в правото си да искат по-добър живот и всички политици са длъжни да се съобразят с това.

Изразяваме нашето основателно съмнение, че чрез действията си Министерство на вътрешните работи се опитва да изпълнява поръчки, надвишаващи техните правомощия. 

И ако става наистина дума за придвижването в столицата – то е било затруднявано многократно и в много по-голяма степен от постоянните ремонти на ремонтите – например когато GP груп затвориха възлови улици и кръстовища като бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Граф Игнатиев” с повече от година над предвиденото. Орлов мост днес също е блокиран за ремонт – просто българските граждани взеха ремонта на държавността в свои ръце. Но за разлика от традиционните за столицата ремонти, този поне осигурява по-чист въздух в центъра на София.

Обръщаме внимание на г-жа Фандъкова, че цялата отговорност за всичко, което ще се случи на улиците на София, ще носи лично тя, заедно с директора на СДВР.

Призоваваме всички общински съветници от СОС да подкрепят нашето искане за свикване на извънредно заседание, посветено на ситуацията в столичния град.

08 август 2020, събота