31 януари 2019, четвъртък

За пореден път по важните въпроси ГЕРБ и БСП гласуват заедно, а за пред обществото се разиграва наивен театър за управляващи и опозиция. Отново ГЕРБ и БСП смачкват малките в полза на едрия бизнес. Типичен пример за авторитаризъм е когато държавата се използва от големите, за да унищожат малките компании.

Какви негативни ефекти очакваме

1/ Предстоят фалити на малки фирми в сектор горива. Освен това очакваме компании да се преориентират към други отрасли.

2/ Пазарният дял на малките в търговията на дребно ще бъде погълнат от  големите играчи и техният дял значително ще се повиши.

3/ Намаляването на конкуренцията на пазара на горива ще доведе до ново покачване на цените на горивата.

4/ Малки фирми и от други отрасли ще бъдат обезсърчени да работят на територията на България, защото ще очакват подобни мерки да бъдат разпространени и в други сектори.

5/ По-скъпите горива ще намалят потенциала за растеж на икономиката.

6/ Гражданите ще понесат двоен удар, първо през цените на горивата, а освен това и заради по-нисък растеж на доходите, свързан със забавено развитие на икономиката.

Демократична България вече е информирала ЕК и заедно с европейските институции ще работим за премахване на лобистките текстове срещу малките фирми. Предсрочните избори са критично необходими, защото този Парламент бълва законодателство в полза на монополистични интереси.